Met de opening van haar eigen vegetarisch lunchcafé aan de Korte Groenendaal ging voor de 42-jarige Birgit Fijen een droom in vervulling. Een eigen horeca-onderneming, dat leek haar heel uitdagend na haar ontslag in haar vorige werkkring.
“Ik ben toen eens rustig gaan nadenken over wat ik nu echt wilde met mijn leven. Een eigen onderneming leek me wel wat. En met mijn horeca-achtergrond zocht ik het in die hoek. Sinds acht jaar ben ik vegetarisch, dus zoiets zou het moeten worden.”
Haar oog viel op een winkelpand op de hoek van de Korte Groenendaal en Achter de Vismarkt, waar voorheen een kapperszaak zat. Een prachtige ruimte die ze kon huren. “In een mooie omgeving, want de Lange Groenendaal en omgeving zijn een echte Fairtrade hoek geworden. Daar past mijn vegetarisch lunchcafé helemaal bij. We zijn honderd procent vegetarisch, als eerste in Gouda.”
Ze koos een toepasselijke naam: curcuma. Dat is de naam van een geneeskrachtig (geel) kruid, dat veel gebruikt wordt in de Indiase en Aziatische keuken. Het vormt vaak een bestanddeel van vegetarische en veganistische gerechten. De afbeelding van deze kruidenplant is het logo van het lunchcafé geworden en deze is ook geschilderd op één van de wanden in het lunchcafé.
Het uit 1639 daterende historische pand oogt fris en aantrekkelijk en is ruim opgezet, met nog een gedeelte op een verhoging, waar kinderen op een aan de muur als schoolbord kunnen tekenen en schrijven.
In haar gerechten verwerkt Birgit Fijen naast biologische ook fairtrade producten. Fairtrade bijvoorbeeld zijn de vruchtensappen, thee, bananen, suiker en kokosmelk. Voldoende om Lunchcafé curcuma het predicaat Fairtrade te verlenen. Uit handen van voorzitter Jaap Warners ontving zij de bijbehorende sticker Fairtradegemeente Gouda.
In het lunchcafé werkt Birgit samen met een vast groepje vrouwen die allemaal een parttime dienstverband hebben.
“We zijn vooral een lunchcafé, waarvoor we inmiddels al een vast clubje gasten hebben. Maar mensen kunnen hier ook terecht voor een ontbijt. We merken dat vooral toeristen hiervan gebruik maken en dan voornamelijk in het weekeinde. We zijn tot half zeven ’s avonds geopend. Onze gerechten zijn ook mee te nemen.
Op 10 oktober levert Birgit Fijen haar bijdrage aan de Duurzaamheidsbijeenkomst in het Wellant College. Ze verzorgt daar vegetarische hapjes, samen met het andere lunchcafé in Gouda Your Foodprint, dat volledig veganistisch is.
Om nog wat meer aan de weg te timmeren neemt Lunchcafé curcuma deel aan het project Eerlijk Winkelen en is ze onderdeel van het Fairtrade Kwartier (Lange Groenendaal en omgeving) dat eind oktober officieel van start gaat.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!