“De Speeldoos? De Speeldoos? Wat is dat?”
“Het houten speelgoedwinkeltje.”
“Oh, die speelgoedwinkel aan de Lange Groenendaal. Ja, die ken ik wel.”

Cindy de Jager (40) maakt dat regelmatig mee. De winkel is heel goed bekend bij Gouwenaars en mensen buiten de stad, maar de naam klikt niet altijd onmiddellijk.
“Dat geeft ook niet, als ze ons maar kennen. En als ze maar bij ons binnenstappen”, klinkt het blijmoedig uit de mond van de nieuwe eigenaar van de winkel. Dat is ze sinds 1 juli vorig jaar.Toen nam Cindy het ‘houten-speelgoedwinkeltje’ over van Wim Kock en Tineke Donker, de oprichters van de winkel die na een zwerftocht van een paar jaar via de Markt en een ander pand aan de Lange Groenendaal uiteindelijk terechtkwam op de huidige locatie op nummer 75. En nu is De Speeldoos officieel Fairtrade deelnemer geworden.
Cindy de Jager was destijds zelf klant. “Ik had een goede baan in Wateringen. Maar die raakte ik kwijt en toen moest ik op zoek naar een nieuwe baan. Juist in die tijd las ik een advertentie van De Speeldoos. De eigenaars waren op zoek naar een opvolger. Daar heb ik op gereageerd en de keuze viel op mij. En ik was zeer enthousiast over de winkel.”
De nieuwe eigenaar moest wel alles leren. “Over het speelgoed, over het hele assortiment, maar ook over het winkelwezen. Dat was allemaal helemaal nieuw voor me. De winkel was nu van mij; Wim en Tineke zijn eigenaar van het pand.
Cindy ontdekte al snel dat het een harde strijd om het bestaan is in zo’n winkel. Een strijd ook tegen internetwinkels. Daar heeft De Speeldoos iets op gevonden. In de sfeer van cadeaulijsten.

Cadeaumand

“Als mensen verjaardagen van kinderen vieren, sturen ze vaak een link met een internetsite met een cadeaulijst, die mensen dan kunnen afvinken. Wij doen dat in natura. Een paar weken vóór de verjaardag kunnen ouders in de winkel een cadeaumand samenstellen. Ze doen dan artikelen in een mand die ze leuk vinden als cadeau voor hun kind. Aan familie, vrienden en kennissen geven ze door dat die in de winkel naar de mand van het jarige kind kunnen vragen om dan een cadeau uit te kiezen. Ze kopen die meteen en nemen het allemaal mee. De mand gaat na de verjaardag weer de winkel in.”
Wie de winkel De Speeldoos binnenstapt, komt in een waar speelparadijs. In een betrekkelijk kleine ruimte staan duizenden artikelen soms heel dicht op elkaar opgesteld, van kleine frutseldoosjes van drie euro tot en met houten vrachtauto’s van negentig euro.

Fairtrade

En wat is nu het fairtradegehalte van de winkel? Cindy de Jager: “Van alle speelgoed weten we dat het op verantwoorde wijze is geproduceerd. Van goedgekeurd hout en stoffen met het Max Havelaar-logo. Van Sjaal met verhaal en Global Affaires. Die werken met ateliers in Nepal en India. Veel speelgoed komt uit Thailand. Daar is een fabriekje dat hout gebruikt van de restanten van rubberbomen. Een heel minidorpje is daar bezig met eerlijke handel. Veel speelgoed komt ook uit sociale werkplaatsen. Met een maatschappelijk tintje dus. Ik koop kritisch in. Mijn klanten verwachten dat ook.”
Daarnaast doet De Speeldoos al een paar jaar mee met de Wereldreis van Fairtrade Gouda voor scholieren. “We zitten in de route die kinderen afleggen. Dan geven we uitleg over wat ze in de winkel zien. Een groot deel van de Lange Groenendaal is Fairtrade geworden, dan konden wij toch niet achterblijven.” Dit alles was voor Fairtrade Gouda voldoende om De Speeldoos te erkennen als nieuwe Fairtrade deelnemer; de bijbehorende sticker werd uitgereikt door voorzitter Jaap Warners.
Het probleem voor Cindy de Jager is: “Hoe krijg je klanten binnen? Door mooi en verantwoord speelgoed te verkopen. Maar dat alleen is helaas niet voldoende. Daarom wil ik meer. Er is nog een kleine ruimte achter de winkel, die nog niet in gebruik is. Die wil ik gaan inrichten als cursusruimte, waar ik anderen als gastdocenten les kan laten geven. Bijvoorbeeld in het vermaken van stoffen tot kinderkleding, of handvaardigheid.”
De winkel is vijf dagen in de week geopend (niet op maandag en zondag). Cindy krijgt elke dinsdag hulp van een vrijwilliger. Ze kan nog wel meer vrijwilligers gebruiken. Het aanstellen van een betaalde kracht zit er niet in. “Wie weet over een paar jaar. Op dit moment kan ik er net van rond komen. Ik zie wel hoe lang dat goed gaat. Voorlopig heb ik er ontzettend veel zin in.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!