Op 69-jarige leeftijd is onlangs in zijn woning aan de Vest overleden Dick Winkelman, in Gouda in de jaren tachtig en negentig bekend als eigenaar van snackbar Dick in Orde aan de Heesterlaan en later als uitbater van het IJsselhuis, het restaurant in het Museumhavencafé aan de Turfsingel. Tussendoor was hij werkzaam als cateraar in het Antonius College en deed hij de catering voor bedrijven en feesten.
,,Maar vooral in het IJsselhuis heeft mijn vader z’n hele ziel en zaligheid gestopt”, spreekt zoon Herman vol bewondering over zijn vader als hij diens leven probeert te schetsen op verzoek van Fairtrade Gouda voor een afscheidsverhaal op deze website. Zoon Herman (38) heeft in 2015 het IJsselhuis van zijn vader overgenomen. Dat wil niet zeggen dat vader Dick bij het IJsselhuis uit beeld verdween.
,,Beslist niet. Mijn vader bleef zeer bij de zaak betrokken, ook de laatste jaren toen hij inmiddels behoorlijk ziek was. Zelfs in deze coronatijd wilde mijn vader zich nog graag verdienstelijk maken voor het IJsselhuis. Dan kwam hij langs op z’n scootmobiel en verleende hij nog hand en spandiensten.”
Dick Winkelman is op 7 mei 1951 in Loenen aan de Vecht geboren. Hij had nog een zus, maar die is jaren geleden al overleden. Zijn ouders runden een dorpswinkel. In 1983 startte Dick in Gouda in winkelcentrum De Heester een snackbar die de fraaie naam Dick in Orde kreeg. Hij verhuisde naar Nieuwerbrug aan de Rijn. Een paar jaar eerder, in 1980, trouwde hij met Lies. Uit dit huwelijk werden twee kinderen geboren: zoon Herman (1982) en zus Marian (1984).
,, Mijn vader was wel een bekende in Nieuwerbrug. Hij was daar jarenlang brugwachter van de enige nog bestaande tolbrug in Nederland. En hij organiseerde dorpsfeesten. Later, in 1999, zijn we met het hele gezin verhuisd naar Gouda, eerst naar de Heesterlaan, later naar de Sportlaan.” De afgelopen twee jaar woonden Dick en Lies aan de Vest. In 2000 stopte hij met de snackbar en kwam hij bij het Antonius College.
Zeven jaar geleden belandde Dick Winkelman in het museumhavencafé IJsselhuis. Bij toeval, want hij kende dit oude schipperswachtlokaal niet. Hij maakte de overstap van het Antonius naar het IJsselhuis en werd daar de uitbater. En zoals gezegd: vol overgave. Inmiddels ging zoon Herman meehelpen in de zaak. Om zijn kennis te vergroten, studeerde Herman internationale economie in Utrecht. Ook heeft Herman enkele jaren als kok gewerkt in verschillende restaurants en van diverse goede chefs technieken aangeleerd.
Vader Dick was inmiddels betrokken geraakt bij de Stichting Fairtrade Gouda. Dat vertaalde zich in het IJsselhuis in het verwerken van Fairtrade producten in verschillende gerechten. Toen Herman in 2015 de zaak van zijn vader overnam, ging hij zich meer toeleggen op Fairtrade, biologische en lokale producten en duurzaamheid. Vader Dick maakte ook enkele jaren deel uit van de kerngroep van Fairtrade Gouda.
Inmiddels heeft Herman een partner (de 39-jarige Veerle Verbeeten) en bijna twee jaar geleden werd hun dochtertje Belle geboren, het eerste kleinkind van Lies en Dick. “Dat vond mijn vader geweldig. Het is mooi dat hij nog van zijn kleindochter heeft kunnen genieten, terwijl hij toen al flink ziek was geworden.”
Zoon Herman spreekt vol waardering over zijn personeel – er werken 18 parttimers in het restaurant. ,,Ze hebben erg meegeleefd met de ziekte van mijn vader. Vooral ook dankzij dat personeel hebben we de moeilijke coronatijd redelijk goed doorstaan. We doen alles buiten, we hebben gelukkig een groot terras.”

Eerbetoon

De begrafenis van Dick Winkelman is dinsdag 4 augustus in kleine kring. Als een speciaal eerbetoon rijdt de rouwstoet rond 11.15 uur langs het IJsselhuis waar mensen hem een laatste groet kunnen brengen. Op vrijdag 7 augustus zal er vanaf 20.30 uur bij het IJsselhuis een speciale toast op Dick worden uitgebracht.

Bij de foto: Dick Winkelman bij het IJsselhuis

Foto Herman Winkelman

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!