Bij GoudaLijsten aan de Lange Groenendaal vindt je lijsten van allerlei soorten hout die allemaal één ding gemeen hebben: het is allemaal verantwoord hout. Niet afkomstig van dubieuze fabrieken in Azië (Indonesië vooral), maar van verantwoord werkende houtfabrieken uit landen in Europa zoals Italië, Tsjechië en Portugal. Gecertificeerd hout met vertrouwde keurmerken. Kortom, eigenaar Dries van Leeuwen heeft aan de Lange Groenendaal, naast de Wereldwinkel, een zaak ‘om in te lijsten’.
Grote lijsten voor schilderijen of posters, kleine lijstjes voor prentjes of foto’s, je vindt het allemaal bij GoudaLijsten. Dries van Leeuwen maakt ze allemaal zelf. “Ik zit al 40 jaar in het vak. Maar ik ben niet als lijstenmaker begonnen. Nee, mijn eerste baantje was bij Gamma, op de verhuurafdeling. In Bergen-op-Zoom. Daar maakten we ook lijsten. En dat leek me wel wat. Op m’n zolderkamertje ben ik het gaan proberen. En dat ging prima.”
Dries van Leeuwen kocht een winkelpandje in Tholen in Zeeland. “Daar heb ik geleerd om borduurwerk in te lijsten. Toen bekend werd dat ik dat deed, breidde de klantenkring zich al snel uit in grote delen van Zeeland.”
Elf jaar geleden vestigde Dries van Leeuwen zich in Gouda. Aan de Lange Groenendaal. Eerst in een pandje naast het voormalige badhuis en sinds 5 jaar vooraan de straat, naast de Wereldwinkel. Hij maakt z’n lijsten dus van gecertificeerd hout. Vaak is dat ook gefineerd hout. Dat spaart de bossen. Vanwege deze verantwoorde manier van werken wilde Dries van Leeuwen graag ook Fairtrade deelnemer wilde worden. Onlangs mocht stichtingsvoorzitter Jaap Warners hem de bijbehorende Fairtrade-sticker uitreiken.
Dries van Leeuwen heeft vooral particulieren als klanten. “Het zijn mensen die graag iets willen laten inlijsten: schilderijen, posters, prentjes, foto’s. Ik zoek daarbij heel gericht naar bijpassend materiaal.”
Als voorbeeld laat hij een lijst zien die is bedoeld voor een oude foto van de Titanic, het schip dat niet kon vergaan maar dat toch tragisch tenonder ging. Uit de Art Deco tijd. Dus maakt Dries een houten lijst in Art Deco-stijl. “Zo probeer ik de lijsten zo veel mogelijk aan te passen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!