In haar atelier aan de Lange Groenendaal werkt edelsmid Femke Boschker vooral met hergebruikt goud. Vaak is dat afkomstig van particulieren, die een bestaand sieraad willen laten omvormen tot iets nieuws. De Goudse edelsmid maakt daar een eigen ontwerp van.
,,Dat hergebruik is een duurzame methode”, benadrukt ze. ,,Er is veel vraag naar.”
Ze is goudsmid, maar Femke Boschker noemt zich graag edelsmid, omdat ze met zowel goud als zilver werkt. Vaak denken mensen dat een goudsmid alleen met goud werkt en een zilversmid met zilver, maar dat ligt anders. ,,Een goudsmid maakt sieraden, een zilversmid tafelzilver.”
Van alle goud dat ze inkoopt, is 99 procent hergebruikt. Ze koopt dat in bij een groothandel voor edelsmeden, zij garanderen dit percentage. Een enkele keer ook koopt ze nieuw goud. ,,Dat is Fairmined afkomstig van kleinschalige mijnbouw in Zuid-Amerika. Verantwoord goud dus. Als ik dit inkoop, moet ik dat laten registreren. Dan kan worden gecontroleerd of ik me aan alle richtlijnen houd. Goud uit Afrika is op dit moment minder in trek.”
Femke Boschker is nu zes jaar gevestigd in Gouda. Ze volgde haar opleiding goudsmeden en een extra jaar zilversmeden aan de Vakschool in Schoonhoven. Daarna volgde de opleiding docent beeldende kunst in Utrecht. Bij het omvormen van bestaande sieraden van particulieren laat ze zich graag inspireren door ideeën van haar klanten.
Tijdens de lockdowns in de coronatijd kwamen steeds meer klanten met eigen gouden sieraden om die te laten omsmeden tot iets nieuws. ,,Kennelijk was men die tegengekomen bij het opruimen van kasten en zolders”, veronderstelt Femke.
,,Ik probeer ook regelmatig te exposeren. Zo deed ik mee aan enkele groepsexposities, onder andere twee groepsexposities van Galerie Guthschmidt in Den Haag.” Voordat zij haar eigen atelier begon, werkte Femke bij edelsmederij Oxo in Rotterdam en als docent edelsmeden in Vlaardingen. Nu geeft ze in haar eigen atelier cursussen en workshops edelsmeden.
In haar atelier aan de Lange Groenendaal werkt Femke vrijwel nooit alleen. ,,Ik heb eigenlijk altijd wel een stagiaire van de Vakschool. Dat biedt ook gezelligheid.”
Die gezelligheid ervaart Femke Boschker ook in de Lange Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland. ,,Het is erg leuk in deze straat. Er is hier altijd wel aanloop van klanten. Ik ben wel blij dat ik in deze straat zit.”