Het corona-virus verspreidt zich over de hele wereld. In ontwikkelingslanden zijn veel mensen weerloos tegen het virus. Toch is het virus zelf tot nu toe niet de grootste ramp, maar is het vooral de lockdown die in veel landen is verordend die een bedreiging is voor het leven. Volgens de VN ligt het gevaar van hongersnood op de loer voor meer dan 100 miljoen mensen in Afrika en Azië.
Het Fairtrade Max Havelaar keurmerk is in 1988 in het leven geroepen vanuit de gedachte dat de verkoop van producten tegen een eerlijke prijs een betere manier is om honger en armoede te bestrijden dan giften of ontwikkelingshulp. Maar handel is wel afhankelijk van open grenzen. Bij de uitbraak van de coronacrisis in China werd al duidelijk dat productieketens ernstig ontregeld kunnen worden door het virus.
Ook fairtrade producenten worden getroffen door onzekerheid en logistieke belemmeringen. Toch zijn fairtrade producenten beter af dan veel andere boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. In Latijns Amerika is de export van koffie en bananen vaak uitgesloten van de lockdown. De bananenexport gaat door, maar productiekosten stijgen vanwege investeringen in veiligheidsmaatregelen. Veel bananenplantages investeren in gezondheidsmaatregelen zoals het gebruik van maskers, handschoenen, antibacteriële zeep, extra plastic om mensen in de pakstations fysiek te scheiden van elkaar, extra transportmiddelen voor de arbeiders, etc. In Colombia hebben 16 Fairtrade organisaties de handen ineengeslagen. Zij gebruiken hun fairtrade premie (naast andere fondsen) om een lokaal medisch centrum te openen. Hier kunnen mensen getest worden waardoor verspreiding van het corona-virus vertraagd wordt.
Voor katoenproducenten in Azië is de situatie nijpend. Kledingmerken annuleren voor miljarden euro’s aan bestellingen. Weverijen en spinnerijen zijn dicht. De katoen- en textielsector staat onder druk. Fairtrade boeren en arbeiders in India helpen elkaar in deze tijd door mondkapjes te maken en voedselpakketten uit te delen. Duurzame kledingmerken als Kuyichi en Deuter die aangesloten zijn bij de Fair Wear Foundation hebben verklaard de producenten trouw te blijven en geen orders te annuleren zoals veel gangbare merken wel hebben gedaan.

Wereldwinkel

De Wereldwinkel in Gouda is weer een aantal uren per week open, juist om fairtrade producenten te blijven steunen. Volgens winkelmanager Liesbeth van der Loo zien we juist in deze tijd dat eerlijke handel helpt. Zij geeft aan dat de fairtrade premie en de langdurige handelsrelatie van grote waarde blijken in deze crisistijd. Zij geeft ook voorbeelden hoe fairtrade producenten elkaar en anderen helpen . “Boeren in Thailand gebruiken nu hun fairtrade premie om lokale zorgverleners te ondersteunen. In India heeft een fairtrade textielfabrikant mondkapjes gemaakt voor de overheidsziekenhuizen, hoe mooi is dat?” Reden te meer om blijvend voor fairtrade te kiezen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!