Eerst elf, maar nu twaalf winkels in de Goudse binnenstad doen tijdens de Fairtrade Week mee aan de etalage actie. Daarin staan eerlijke kleding en duurzaamheid centraal. De eerste elf winkels zijn:

Melting Shop, Kleiweg 91 – een smeltkroes van ambachten.
Juwelier Jos, Lange Tiendeweg 17 – Fairtrade edelsmid en sieraden.
Bibliss, Kleiwegstraat 5 – veelkleurige retro-mode met kleding van natuurlijke materialen.
Outdoor Gouda, Nieuwehaven 45 – kleding en accessoires voor buitensport.
Wereldwinkel, Lange Groenendaal 38 – verkoop van artikelen uit ontwikkelingslanden.
Karakter, Lange Groenendaal 49 – compleet assortiment eerlijke kleding.
Terre des Hommes, Lange Groenendaal 55 – tweedehands kleding.
Heb ik VIA, Lange Groenendaal 72 a – klein warenhuis met verschillende ondernemers.
Jackie’s, Lange Groenendaal 72 – edelsmederij, sieraden met speciale workshops.
Femke Boschker, Lange Groenendaal 112 – Edelsmid met Fairtrade zilver en goud.
Louloúdi, Lange Groenendaal 86 – handgemaakte en duurzame producten als kleding en lifestyle.

We spraken met drie ondernemers, die meedoen aan de etalage actie en straks ook aan een eind november te organiseren webinar.
De Wereldwinkel doet actief mee en daar is vrijwilligster Toos Langeveld enthousiast over. ,,Wij verkopen sjaals, sieraden en kleding die eerlijk is geproduceerd. Sjaals komen uit Nepal en India. Sieraden van zilver uit Mexico en Nepal en tassen van biologisch leer uit Niger en Mali. Het is allemaal wat duurder, maar er is aardig wat belangstelling.”
Toos Langeveld is ook vrijwilligster bij Terre des Hommes, een organisatie die tweedehands kleding verkoopt. ,,We doen aan recycling en geven kleding zo een tweede leven. Dat is dus heel duurzaam. Ik merk bij de klanten van Terres des Hommes en ook de Wereldwinkel een groeiende bewustwording over zaken als eerlijke handel en duurzaamheid. Daar kan deze Fairtrade Week aan bijdragen.”

Stefan Hakker is blij dat zijn winkel Outdoor Gouda mee kan doen. ,, Wij liggen aan de Nieuwehaven toch een klein beetje uit de route. Door acties zoals nu tijdens deze speciale week kom ik weer een beetje beter in beeld.” En dat heeft Outdoor Gouda zeker nodig want het gaat nog altijd niet zo goed vanwege corona. Stefan: ,,In het najaar is het meestal de tijd dat mensen verre reizen maken en bij ons de spullen daarvoor komen kopen. Dat is allemaal weggevallen. Ik ga dan ook zeker een mooie etalage maken om tijdens de Fairtrade Week weer wat aandacht te trekken.”

Over aandacht heeft Nienke Lindeboom van modezaak Karakter bepaald niet te klagen. ,,Het gaat goed met de winkel. Zeker na wat landelijke publiciteit die ik heb gekregen. Nadat een artikel over Karakter was geplaatst in een landelijk dagblad, kreeg ik de dagen daarna veel vraag van nieuwe klanten.”
Bij Karakter is eerlijke kleding te koop. ,,Wij verkopen een compleet assortiment van gecertificeerde kleding. Daarmee zijn we één van de 15 winkels in Nederland die dat hebben. Dat levert niet automatisch meer klanten op. Die komen toch vooral op speciale publicaties en acties af. Ik voel er zeker voor om op zo’n webinar iets te vertellen over eerlijke kleding.”

Nagekomen bericht: De Speeldoos, Lange Groenendaal 75, sluit zich aan bij de etalage-actie. De Speeldoos is dé winkel in Gouda voor duurzaam speelgoed, waaronder poppen gemaakt van duurzame stoffen, met een eerlijke beloning voor de kledingmakers.

Webinar

De werkgroep Fairtrade Gouda is bezig met de organisatie van een webinar. ,,Dat is een online bijeenkomst met een presentatie over Fairtrade en duurzaamheid en een discussie daarover”, legt mede-organisator Ad Ooms uit. ,,We doen dat samen met Hermien Buis van KouweKleren.”
Het webinar zou tijdens de Fairtrade Week plaats vinden, maar door corona-perikelen bleek dat niet haalbaar. Dat wordt nu maandag 23 november ’s avonds in de Garenspinnerij. Wie wil deelnemen, moet zich tevoren online aanmelden. Binnenkort wordt bekend gemaakt hoe dat in z’n werk gaat. Hou de Goudse Post en de website www.fairtradegemeentegouda.nl in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!