Verscholen tussen aan de ene kant de huizen aan de Warmoezierskade en aan de andere kant de RK Begraafplaats met kapelletje aan de Graaf Florisweg ligt De Ark Gouda, een woongemeenschap voor mensen met een beperking en centrum voor dagopvang. Hier wonen tien mensen met hun begeleiders (in wisseldiensten) en hier komen zo’n 18 cliënten (makkers) voor een zinvolle dagbesteding, zoals schilderen, papier recycelen, het kweken van bloemen en onderhoud van tuinen. De Ark Gouda is hier al twintig jaar gevestigd, maar behalve de omwonenden en direct betrokkenen (zoals familieleden) weten maar weinig Gouwenaars af van het bestaan van deze instelling op deze locatie.
Zelfs Eline Beil (28), één van de betaalde krachten bij De Ark, moet bekennen dat zij weinig afwist van de woongemeenschap toen zij daar nog niet werkte. “Terwijl ik hier toch vlak bij woon, net aan de andere kant van de begraafplaats.”
Nu is dat wel anders en komt ze hier dagelijks haar werk doen. De Ark is een erkende zorginstelling, die wordt gefinancierd door het Rijk (WLZ, WMO, PGB). Naast betaalde krachten zijn er ook heel wat vrijwilligers werkzaam.
Eline Beil werkt hier met ontzettend veel plezier. “Het is natuurlijk een betaalde baan, maar voor dit werk heb je ook een flinke dosis idealisme nodig. Iedereen voelt zich hier net even iets meer betrokken bij dat werk.”
De Ark in Gouda is ontstaan uit een organisatie die in Frankrijk is begonnen (l’Arche van Jean Vanier) en die is verspreid over 35 landen met 140 vestigingen). Het is van oorsprong een katholieke organisatie. De basis in Gouda is oecumenisch, maar iedereen is welkom.
Eline: “Het is dus best wel een bekende organisatie, maar in Gouda wat minder. Daarom willen we wat meer aan de weg timmeren. Er is namelijk nog wel plaats voor enkele bewoners, of huisgenoten zoals wij ze noemen. En ook op de dagbesteding is nog plaats voor uitbreiding.”
De mensen van De Ark zijn dan ook wel blij met de extra publiciteit, die Fairtrade Gouda kan bieden middels stukjes op de website en in de nieuwsbrief. En waarom Fairtrade? Omdat De Ark een deelnemer is. De sticker ‘Fairtradegemeente Gouda’ op de voordeur getuigt daarvan.
“We proberen hier aan duurzaamheid te doen, onder andere door afvalscheiding. De bloemen die we hier kweken, zijn ook duurzaam ontwikkeld. En Fairtrade valt daar dus ook onder”, legt Eline Beil uit. De thee, koffie en suiker in De Ark zijn dan ook Fairtrade.
De door Eline genoemde bloemen vormen een mogelijkheid om naar buiten te treden. De tuin ligt naast en achter de twee woonhuizen en het atelier op het forse terrein van het perceel nummer 11 aan de Warmoezierskade. Hier staan vele kleurrijke (snij)bloemen in volle bloei. De makkers van De Ark zorgen onder leiding van beroepskracht Dorothea Jähne (40) voor het onderhoud van de tuin en voor het verkoop-klaar maken ervan. De bloemen worden verkocht, ondermeer aan de zorgboerderij aan de Bloemendaalseweg (Oudersvrucht), maar ook aan particulieren. En ze zetten enkele initiatieven in Gouda met hun bloemen regelmatig in het zonnetje. Dorothea: “We werken ook met aandeelhouders. Voor een aandeel krijgen mensen vier keer per jaar een boeket, dat wordt samengesteld door onze makkers.”
Het onderhouden en runnen van de eigen bloementuin is één van de groen-activiteiten van de makkers van De Ark. Verder werken ze aan het onderhoud van parken elders, zoals het tennispark van Be Quick. De makkers gaan hier met een busje naar toe, onder begeleiding van een zorgmedewerker die tevens hovenier is.
De Ark in Gouda staat volgens Eline Beil goed aangeschreven bij de inspectie voor de volksgezondheid. “We leveren uitstekende zorg volgens de inspectie. Nu willen we wat meer bekendheid krijgen.”
Wat daar al aan heeft bijgedragen, is de actie van B en W van Gouda. “Die hebben geholpen tijdens NL Doet van dit jaar”, aldus Eline Beil. “En nu zoeken we wat meer publiciteit. Want nogmaals: er is nog plaats in De Ark.”

Nadere informatie: e.beil-jol@larchegouda.org

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!