Het faillissement van banketbakker/lunchroom Van den Berg van vorige week toont aan, dat de consumentenactie ‘Koop Lokaal’ in deze Coronatijd harder nodig is dan ooit. En vanzelfsprekend roept Fairtrade Gouda daarbij op om vooral de Fairtrade-ondernemers te steunen.
Met de tweemaandelijkse pagina van Fairtrade Gouda in de Goudse Post van 13 mei is helaas het een en ander mis gegaan. Na het op de valreep bekend worden van het faillissement van Van den Berg was er een aangepaste tekst doorgegeven. Deze heeft de (papieren) versie van de Goudse Post helaas niet gehaald. Ook waren op de nu afgedrukte pagina de foto’s weggevallen. Daarom komen we daar nu enigszins op terug. Dank zij een gebaar van DPG Media en de Goudse Post.
Het faillissement van de bekende banketbakkerij/lunchroom in de Fairtradestraat Lange Groenendaal veroorzaakte een soort schokgolf door ondernemend Gouda. Van den Berg is failliet gegaan door een sterk teruggelopen omzet na de sluiting van het horecagedeelte. Veel winkels bevinden zich in eenzelfde benarde positie door de gevolgen van de Coronamaatregelen.
Dat is bijvoorbeeld opgemerkt door Peter de Heer in zijn functie van voorzitter van de SOG – Samenwerkende Ondernemers Gouda. “Ik heb gehoord dat veel ondernemers het heel zwaar hebben. We horen toch wel droevige verhalen, ook dat huurbazen niet altijd prettig meewerken. Voor sommige ondernemers biedt thuisbezorging wel een oplossing om toch nog voor wat inkomen te zorgen. En je ziet ook dat ondernemers strijdbaar zijn. Dat leidt soms tot ontroerend mooie initiatieven.” Hij doelt op allerlei websites en webshops die zijn ontstaan.
Zelf runt hij de boek –en inspiratiewinkel Eressëa. “We hebben aangepaste openingstijden. Het is veel rustiger dan normaal maar het valt nog wel mee. We verkopen ook wel wat via onze webshop. Zo kunnen we het wel even uitzingen, maar dat moet niet te lang meer duren.
Peter de Heer is blij dat hij met zijn winkel in het Groenendaalkwartier zit, de Eerste Fairtradestraat van Nederland. “We zien veel onderlinge solidariteit. Hier zit ook de Biowinkel (voorheen Natuurwinkel). Want je merkt dat die supermarkt veel klanten trekt en dat is goed voor de hele straat.”
Winkels die wel erg moeilijk hebben, zijn bijvoorbeeld banketbakkerij Herfst, Outdoor Gouda en lunchcafé Curcuma. Iets minder problemen hebben supermarkten als Hoogvliet en Biowinkel, Wereldwinkel Gouda, koffie & theewinkel Simon Levelt, edelsmid Femke Boschker, kledingwinkel Karakter en GoudaLijsten. Niet of nauwelijks getroffen door Corona is Studio Kaboem, terwijl restaurant Bangkok City door de thuisbezorgservice zelfs beter af lijkt te zijn, moet eigenaar Herman Schoemaker bekennen.
Maar hoe dan ook: Heel ondernemend Gouda kijkt met smart uit naar de tijd dat alles weer een beetje normaal zal zijn. Dat geldt dus ook voor alle Fairtrade deelnemers.

Solidariteit

Om met de vorige week ook al gepubliceerde woorden van Fairtrade Gouda-voorzitter Jaap Warners te eindigen: “Als Fairtrade-gemeente mag Gouda zich verheugen in veel winkels en supermarkten waar Fairtrade-producten worden verkocht ( zie www.fairtradegouda.nl ). Zeker in deze, ook voor hen, lastige tijden is elke klandizie meer dan welkom. Dat is ook solidariteit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!