Fairtrade Gouda stelt eerlijke kleding en duurzaamheid nog een keer centraal. Gebeurde dit eerder al tijdens de Fairtrade Week (eind oktober) met een etalage-actie van winkels in de binnenstad. Op maandag 7 december gebeurt dat nog een keer tijdens een webinar, dat vanaf 20 uur wordt georganiseerd vanuit de Garenspinnerij.
Wat is een webinar? Dat is een interactieve bijeenkomst via internet waaraan publiek online kan meedoen. Er is dus niemand lijfelijk bij aanwezig maar alleen achter een scherm. Dit webinar zou oorspronkelijk ook tijdens de Fairtrade Week worden gehouden, maar corona maakte dit onmogelijk.
De online-bijeenkomst op 7 december is geheel gewijd aan fair fashion (eerlijke kleding) en duurzaamheid. Fairtrade Gouda, winkeliers en Hermien Buis van KouweKleren tekenen voor de organisatie. Er is een panel dat over dit onderwerp discussieert en dat vragen van het publiek beantwoordt, dat op deze manier ook mee kan praten.
Bij deze bijeenkomst houdt Sophie Heesen een inleiding. Dit 21-jarige PvdA-raadslid is betrokken bij Fairtrade Gouda en is zelf bewust bezig met eerlijke kleding. ,,Ik merk dat jongeren steeds bewuster met eerlijke kleding en duurzaamheid bezig zijn. Zelf heb ik dat van huis uit meegekregen. Er is nog te veel fast fashion, dat kan anders. Winkels kunnen daar een bijdrage aan leveren door de consumenten bewuster te maken en meer achtergrond bij producten te geven.”
Sophie Heesen vindt het organiseren van een webinar een goede actie. Ook dat Gouda laat zien dat lokale winkels hiermee bezig zijn. ,,Ik merk dat veel van mijn leeftijdsgenoten toch nog vaak naar de grote steden gaan om inkopen te doen. Dat hoeft niet, want voor eerlijke en duurzame producten kan je heel goed in Gouda terecht. Via zo’n webinar kunnen we dat lokaal kopen ook promoten. Daar zal ik tijdens mijn inleiding op ingaan.”

Young & Fair

Ook aanwezig op het webinar is Marleen Selten (25), van de stichting Young & Fair. Dat is een landelijke stichting voor en door scholieren, studenten en zogeheten Young professionals, opgericht om kennis over duurzame consumptie te vergroten.
,,Wij doen dat door educatieve activiteiten te organiseren, zoals festivals, lezingen en debatten”, aldus Marleen Selten. Zij is voorzitter van Young & Fair. Net als alle andere medewerkers van de organisatie is Marleen vrijwilligster. Zij werkt bij de Royal Schiphol Group aan de duurzaamheid van Schiphol. Dat Fairtrade Gouda een webinar organiseert over eerlijke kleding en duurzaamheid vindt zij een zeer goede zaak.
,,Daar doe ik dan ook graag aan mee. Ik zit in het panel, hoop vragen van het publiek te kunnen beantwoorden en reken op een levendige discussie. Het is goed dat ook winkels in Gouda hieraan meedoen. Juist winkels kunnen een grote bijdrage leveren een het promoten van fair fashion en duurzaamheid.”
De manier waarop winkels hun bijdrage kunnen leveren is volgens Marleen Selten via wat zij noemt storytelling. ,,Bij hun producten kunnen winkeliers kaartjes plaatsen met informatie over het product, over de herkomst bijvoorbeeld. Bewezen is dat klanten eerder zo’n product kopen dan producten waarbij geen informatie zit.”
Young&Fair heeft net zelf een online-activiteit achter de rug. Jaarlijks organiseert de stichting een Fair Fashion Festival, een markt met sociale ondernemers, workshops en fair fashion. Meestal is dat in Utrecht en Groningen. ,,Dat kon dit jaar door corona niet doorgaan. Althans, niet op straat. Daarom hebben we het festival dit keer online gehouden. Dat was in oktober. Dat ging best aardig. Daarom geloof ik ook wel in zo’n webinar straks in Gouda.”

Aanmelden voor webinar

Belangstellenden voor het webinar op 7 december over eerlijke mode en duurzaamheid kunnen zich aanmelden op de website van Fairtrade Gemeente Gouda: https://www.fairtradegemeentegouda.nl/fair-fashion-webinar-2020/
Hier vind je ook alle informatie over het webinar, fair fashion en de deelnemers aan het gesprek. De aanmelding kan vanaf 18 november met opgave van naam en e-mailadres
Een dag voor het webinar ontvang je dan een e-mail met alle gegevens die nodig zijn om het webinar te kunnen bij wonen.
Dit webinair wordt door Fairtrade Gouda en enkele winkels georganiseerd vanuit de Garenspinnerij. Het is een online bijeenkomst met een presentatie en discussie over fair fashion en duurzaamheid. De panelleden en sprekers zijn allemaal in de Garenspinnerij en praten van daaruit. Belangstellenden nemen thuis aan het webinar deel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!