Van 27 oktober tot en met 4 november is het weer Fairtrade Week. Dat is landelijk, dus ook in Gouda zal dat te merken zijn. De Stichting Fairtrade Gouda organiseert van alles (zie elders op deze pagina) en landelijk zal dat vooral te merken zijn aan activiteiten van Fairtrade organisaties en supermarkten.
Waarom een Fairtrade Week? We vragen het aan de voorzitter van de werkgroep Fairtrade Gouda Ruud Lambregts. “We zijn in die week extra bezig met fairtrade. Om dit weer eens onder de aandacht van het publiek te brengen en om consumenten bewuster te maken van de noodzaak om eerlijker en duurzamer met onze wereld om te gaan.”
Dat gebeurt extra op twee momenten per jaar. In het najaar deze Fairtrade Week en in het voorjaar de landelijke Fairtrade Dag, die vaak ook uitgroeit tot een week.
Ruud Lambregts: “Het is ruim tien jaar geleden begonnen door Max Havelaar. In de eerste plaats in Fairtrade gemeenten, maar ook Wereldwinkels en supermarkten zijn daar aan mee gaan doen. Gouda heeft van begin af aan een actieve rol gespeeld.”
Aandacht voor de doelstellingen van Fairtrade (eerlijke handel met eerlijke prijzen voor producenten) is constant nodig. “En dat werkt”, meent Ruud Lambregts. “Onderzocht is dat zo’n 60 tot 70 procent van alle Nederlandse huishoudens inmiddels bekend is met Fairtrade en ook af en toe Fairtrade producten koopt.”
Een goede ontwikkeling vindt Ruud Lambregts dat Fairtrade een onderdeel is geworden van duurzaamheid, dat een wat breder terrein bestrijkt. ”Het Groenendaalkwartier is daar een mooi voorbeeld van. Winkels in dit gebied hebben aandacht voor Fairtrade, duurzaamheid, hergebruik en biologische producten. We hopen dat het via die duurzaamheid ook meer jongeren zal aanspreken. Want vooral jongeren kunnen laten zien dat ze bezorgd zijn om onze wereld en daar wat aan willen doen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!