Alle wijkkerken in Gouda gaan voor het avondmaal Fairtrade wijn schenken. Dat gaat in op 1 september 2017. De wijn die hiervoor wordt gebruikt is Stellar Organics van een wijnbedrijf uit Zuid-Afrika. Het betekent dat de boeren in Zuid-Afrika een eerlijke prijs krijgen voor hun wijn en dat ze mede daardoor een waardig bestaan kunnen opbouwen.
Het schenken van Fairtrade wijn is een besluit van het College van Diakenen van Gouda. “Juist als we samen het avondmaal vieren, is het belangrijk dat we leven en handelen naar onze overtuiging. De overtuiging dat God de aarde heeft geschapen voor ieder mens, dat ieder mens recht heeft op een waardig bestaan”, zo motiveert het College de keuze voor Fairtrade wijn.
Het wijnbedrijf dat deze wijn levert, ligt aan de Westkaap van Zuid-Afrika. Een belangrijk deel van de aandelen en de helft van de wijngaard zijn in handen van de zwarte medewerkers, die zich dan ook mede-eigenaar voelen. In de loop der jaren zijn veel sociale projecten voor en door de werknemers gerealiseerd. Bijvoorbeeld onderwijs voor werknemers en hun kinderen, een gemeenschappelijke biologische moestuin en verschillende sportvoorzieningen.
De familie Maran is met haar christelijke achtergrond van grote betekenis voor Stella Organics. Marie Maran was jarenlang manager van de wijngaard. De avondmaalwijn heeft de naam ‘Grace’ gekregen. De wijn is al in gebruik bij verschillende PKN-kerken.
Fairtrade Gouda is bijzonder verheugd over het besluit van het College van Diakenen om deze Fairtrade wijn voortaan bij het avondmaal te schenken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!