De Lange Groenendaal is weer een Fairtrade winkel rijker: edelsmid Femke Boschker vestigde zich daar twee jaar geleden. Voor die tijd werkte ze vanuit huis of in deeltijd bij andere edelsmeden.
“Maar nu ben ik ontzettend blij met mij eigen pandje. Het is ideaal hier, met ruimte voor een winkel en een atelier. En de Lange Groenendaal is natuurlijk een erg leuke straat, het begint hier echt een Fairtrade buurtje te worden.”
Femke Boschker volgde haar opleiding aan de Vakschool in Schoonhoven. Omdat ze zich wat breder op kunst wilde oriënteren, studeerde ze vervolgens aan de Kunstacademie.
“Maar uiteindelijk ging mijn hart toch het meeste uit naar de edelsmederij. En nu zit ik hier helemaal in m’n element.”
Inmiddels heeft Femke Boschker zich als edelsmid toegelegd op het werken met fairtrade zilver en goud. “Nu ben ik bezig met het ontwerpen van een geheel Fairtrade collectie.”
Ze gebruikt daarvoor gerecycled goud en zilver en ze vermaakt ook sieraden van klanten tot een nieuw ontwerp. Het goud is gecertificeerd bij Max Havelaar en Femke staat geregistreerd bij Fair Gold.
Femke werkt alleen, maar ze heeft geregeld stagiaires uit Schoonhoven in haar atelier. “Het is leuk om mijn kennis over te dragen. En het is gezellig ook om iemand erbij te hebben.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!