Waar denk je aan, als je over goud praat? Velen denken dan al snel aan rijkdom. Helaas is dat niet de werkelijkheid van de mensen die het goud winnen in de mijnen.
Het delven van goud en andere edelmetalen is fysiek zwaar en gevaarlijk werk. Mijnbouw is dan ook meestal niet het gedroomde beroep van de mensen die in mijnen werken. Vaak komen zij noodgedwongen in de mijnbouw terecht wanneer landbouw of ander werk in hun leefgebied niet mogelijk is. In 2011 is op initiatief van Solidaridad (een internationale organisatie met Nederlandse wortels) het Fairtrade keurmerk gelanceerd voor goud dat wordt
gedolven onder omstandigheden die een beter leven voor de mijnwerkers mogelijk maken.
Gouda telt twee gecertificeerde Fairtrade edelsmeden: Femke Boschker met haar eigen edelsmederij aan de Lange Groenendaal en Jos van Beek van Juwelier JOS en Edelsmederij JOS (het voormalige Watchhouse) aan de Lange Tiendeweg.
Fairtrade gecertificeerde mijnen moeten veilig zijn om in te werken. Naast het zekeren van schachten zijn mijnwerkers verplicht om zichzelf goed te beschermen, door het dragen van een helm, reflecterende bovenkleding en laarzen. Voor het werken met kwik gelden meer eisen: het dragen van een mondkapje en rubberen handschoenen is hierbij verplicht.
Naast grote industriële mijnbouwbedrijven zijn er ook miljoenen kleinschalige mijnwerkers. De eerste fairtrade gecertificeerde organisaties in de goudwinning waren in de Arequipa streek in Peru, en inmiddels bestaan er gecertificeerde mijnen in 8 landen, waaronder Oeganda, Kenia en Ghana. Solidaridad biedt ook trainingen aan om de mijnbouw veiliger te maken. Een voorbeeld is het programma met mijnwerkers van de Key Empire Mining Company in Ghana. Het ziekteverzuim van mijnwerkers is gehalveerd terwijl het inkomen met meer dan 70% is gestegen (maandinkomen van 96 naar 172 euro). Een uitgebreide Engelstalige reportage is te zien op Youtube (zoek op Solidaridad: Raising The Bar on Responsible Gold Mining in Ghana).

Zie: https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=qkgOTbySDXc

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!