Gouda’s enige en laatst overgebleven R.K. parochiekerk is nu ook fairtrade deelnemer. Dat is de Josephkerk aan het Aalberseplein, behorend tot de R.K.Parochie Sint Jan de Doper van de Geloofsgemeenschap Heilige Antonius van Padua. Daarmee volgt deze katholiek kerk de protestantse kerken in Gouda die al eerder fairtrade deelnemer werden. Inmiddels behoort de Josephkerk net als die protestantse kerken tot de zogeheten Groene Kerken.
,,Dat zijn kerken die bewust bezig zijn met duurzaamheid”, legt Frank Marcus uit. Hij is waarnemend voorzitter van de parochie. ,,Onze fairtrade activiteiten staan nog in de kinderschoenen. We hebben alleen nog maar fairtrade koffie, maar we zijn bezig met andere producten. We zien de sticker dan ook als een soort aanmoedigingsprijs.” Hij doelt op de sticker Fairtrade Gemeente Gouda, die de parochie onlangs ontving van de Stichting Fairtradegemeente Gouda uit handen van voorzitter Jaap Warners.
Met duurzaamheid is de kerk al iets verder. Het gebouw heeft zonnepanelen op het dak, er is gekozen voor een groene energieleverancier Greenchoice en in de parochiezaal wordt aan afvalscheiding gedaan. ,,We proberen onze parochianen bewust te maken van eerlijke handel en duurzaamheid”, aldus Frank Marcus.
De Josephkerk telt ongeveer 7000 parochianen. Nog vijf kerken in de regio behoren tot de geloofgemeenschap Heilige Antonius van Padua. Dat zijn de R.K. kerken in Boskoop, Moordrecht, Reeuwijk, Bodegraven en Waddinxveen. In totaal tellen deze kerken ongeveer 19.000 parochianen.
,,Dat is niet zo heel veel. Maar gelukkig zien we dat aantal de laatste tijd stabiel blijven en zelfs licht stijgen, met name met de komst jonge gezinnen.”

Bij de foto: De parochianen Angelique Deichmann en Maarten van Grieken nemen de sticker in ontvangst.
(foto Lucas Nijenhuis).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!