Goudse ondernemers zijn in deze Coronatijd heel blij met acties als ‘Kies voor Lokaal’ en ‘Koop Lokaal’. Dat geldt ook voor de winkels en horecazaken die zijn aangesloten bij Fairtrade Gouda. Dat leert een rondgang langs enkele van die Fairtrade-deelnemers. Ze zijn allemaal heel blij met deze solidariteit, die Goudse klanten hiermee kunnen tonen. (zie elders op deze pagina allerlei websites).
Eén gerenommeerde zaak heeft het niet gered: Lunchroom/banketbakkerijVan den Berg is failliet verklaard. Doordat het horeca-gedeelte al die tijd dicht moest blijven, is de omzet dusdanig gedaald dat Van den Berg het niet meer kon bolwerken. Door dit faillissement komen 35 medewerkers, allemaal met vaste contracten, op straat te staan. Elders op deze website staat en uitgebreider artikel over Van den Berg.
Van alle Fairtrade-deelnemers is Van den Berg tot nu toe de enige ondernemer, die het niet heeft kunnen bolwerken. Van de andere ondernemers hebben sommigen het wel heel moeilijk, maar met steun en solidariteit weten zij het nog wel te redden.
Peter de Heer merkt dat heel goed als voorzitter van de SOG – Samenwerkende Ondernemers Gouda. “Die ondersteuning via deze sites is heel mooi. We hebben elkaar nodig. Dus als consumenten voor lokale ondernemers kiezen, kan dat in Gouda iedere ondernemer helpen.”
En die steun is hard nodig, weet Peter de Heer (die zelf de boek –en inspiratiewinkel Eressëa Boek aan de Lange Groenendaal heeft). “Sommige ondernemers hebben het heel zwaar. Zelf red ik het nog wel, met aangepaste openingstijden, maar van sommige anderen horen we droevige verhalen. Wat we bijvoorbeeld horen is, dat niet alle huurbazen prettig meewerken.”
Blij is Peter de Heer met het feit, dat supermarkt Biowinkel (voorheen Natuurwinkel) gewoon is geopend. Die trekt veel klanten en daar profiteert de hele Lange Groenendaal van.”
Ondernemers die het moeilijk hebben, zijn vooral de horecazaken zoals banketbakkerijen Herfst en Van den Berg, lunchroom curcuma en restaurant Bangkok City. Al valt het bij die laatste nog wel mee.
Herman Schoemaker: “Natuurlijk is het restaurant al die tijd dicht, dus dat scheelt veel klanten. Maar gelukkig hebben we het goed kunnen opvangen met onze bezorgservice. Die hadden we al maar ons klantenbestand daarbij is gegroeid naar zo’n 3000. Dus financieel kunnen we het heel goed opvangen. Als we straks open mogen? We hebben een enquête gehouden onder onze klanten. Die zijn zeer terughoudend. Daar moet ik nog goed over nadenken.”

Banketbakkerij

Ook banketbakkerij Herfst heeft het moeilijk door het wegvallen van het horecagedeelte. Edwin Hoogendoorn mist veel inkomsten, zeker tijdens het toeristenseizoen dat nu op gang had moeten komen. De winkel draait redelijk. “Maar we missen toeristen als klanten. Onze vorig jaar geopende horecaruimte staat er nu triest leeg bij. Ik draai 60% omzet minder. De winkel draait goed en ook onze webshop gaat redelijk, maar het moet allemaal niet te lang duren.”
Dat laatste geldt zeker voor een aan het toeristenseizoen gebonden winkel als Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven. “We hebben weinig klanten”, stelt Stefan Hakker somber vast. “Ook niet via de webshop. Mensen gaan even niet op vakantie, dus hebben geen spullen nodig. Ik kan het nog wel even uitzingen, maar het moet niet te lang duren. Gelukkig kon ik een beroep doen op het steunfonds van de overheid.”
Heel moeilijk heeft Birgit Fijen van Lunchcafé curcuma het. Zij moest dicht op 15 maart en heeft het een tijdje geprobeerd met afhalen en bezorgen van maaltijden. “Dat vaste klanten langskwamen was hartverwarmend maar het leverde te weinig omzet. Nu ben ik snackboxen aan het samenstellen, waarmee mensen thuis wat kunnen klaarmaken. Vanaf zaterdag zijn we open voor koffie en gebak ‘to go’. Het is allemaal nog onzeker of het lukt om straks door te gaan.”
Dries van Leeuwen van GoudaLijsten heeft zijn omzet met driekwart zien dalen. Met de financiële steun zing ik het nog even uit. Ik ben bezig met het opbouwen van een webwinkel en via bonnen krijg ik opdrachten voor inlijsten.
Fairtade-ondernemers die nog niet zo heel veel last hebben van de coronacrisis zijn bijvoorbeeld edelsmid Femke Boschker, supermarkten als Hoogvliet en Biowinkel, Simon Levelt Koffie&Thee, Kledingwinkel Karakter en Studio Kaboem.
Edelsmid Femke Boscher bijvoorbeeld heeft nog veel klanten op de drie dagen die ze open is. “Het gaat bij mij vaak om persoonlijke opdrachten om iets te maken. Dat gaat wel door. Ik moet het niet zo van de aanloop hebben. Voorlopig red ik me wel.”
Eenzelfde geluid komt van Annuska van der Nagel van Simon Levelt aan de Korte Tiendeweg. “We hebben wel wat minder omzet, maar de vaste klanten blijven wel komen. Eén klant tegelijk. Onze webshop loopt ook redelijk. Maar we missen wel de gezelligheid, omdat we geen proeverij meer kunnen houden.”
Nienke Lindeboom van Karakter heeft nog veel klanten, vooral vrouwen. “Die blijven wel komen. Gelukkig heb ik ook die €4000 steun gekregen. Wij laten drie klanten per keer binnen. Zolang de klanten ons blijven steunen, redden we het wel.”
Van aanloop van klanten is bij Studio Kaboem natuurlijk nauwelijks sprake. Robert Been: “Onze klanten melden zich digitaal. We hebben zelfs meer opdrachten. Om flyers, posters en zelfs websites te maken voor ondernemers, vooral horecazaken. We moeten voor enkele magazines advertenties werven. Dat loopt een stuk minder. Leuk om te vermelden is, dat mijn vriendin noodgedwongen is overgestapt van haar werk (make-up in de filmwereld) naar een zelfgemaakte webshop voor het maken van wenskaarten. Die webshop heet www.loujacky.nl
De helft van de opbrengst gaat als steun naar het ouderenfonds.”
De supermarkten vormen eigenlijk de grote uitzondering, want die draaien vaak extra goed. Zoals in Gouda Hoogvliet en de Biowinkel (voorheen Natuurwinkel). Tere van Heesen van Hoogvliet merkt dat de winkels goed draaien. “Natuurlijk met een andere inrichting, maar dat gaat goed. En onze thuisbezorgdienst is zelfs uitgebreid.”

Biowinkel

Daarvan profiteert ook de Biowinkel aan de Lange Groenendaal. “Die naam is nog maar pas veranderd”, stelt eigenaresse Céline Brugman. “De winkel is nu zelfstandig. We draaien goed, zeker ook de bezorgservice. Daar is ook een speciale website voor Bezorging Zonder Zorg, voor meer winkels. Wij gaan in de week voor Hemelvaartsdag dicht voor een grondige verbouwing. Op vrijdag 22 mei gaan we weer open. Helaas zonder feestje. Dat komt later misschien wel.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!