De Goudse supermarkten zijn het afgelopen jaar niet meer of minder Fairtrade geworden. Bij sommige is de verkoop van Fairtrade producten iets gestegen, bij andere is dat juist weer licht gedaald. De stijgers zijn Plus Thorbeckelaan, AH Goverwelle, AH Bloemendaal, Hoogvliet Plataanstraat en Jumbo Bloemendaal. De lichte dalers zijn Plus Korte Akkeren, AH centrum, Natuurwinkel, Hoogvliet Nieuwe Gouwe.
Bij het filiaal van Plus Thorbeckelaan is niet alleen sprake van een lichte stijging, bij deze supermarkt is ook het grootste aantal Fairtrade artikelen te koop: 171. Daarna volgen Plus Korte Akkeren en AH Bloemendaal met 120; AH Goverwelle met 113 en Jumbo Bloemendaal met 111. Daar steken de supermarkten AH Centrum met 54 en de Natuurwinkel met 59 artikel wat schril bij af.
De tellers van Fairtrade Gouda, die de afgelopen maanden weer met pen en papier op pad zijn geweest om de schappen na te lopen, melden dat drie supermarkten zeker in aanmerking komen om Fairtrade winkel te worden. Dat zijn de Coop, MCD en Jumbo Sportlaan.
Tot de meest verkochte Fairtrade producten behoren thee, koffie, chocolade en ijs. Opvallend noemen de tellers dat er een lichte verschuiving waarneembaar is van het aantal Fairtrade producten naar producten van UTZ, met name bij producten met chocolade. UTZ is een van de andere keurmerken op dit terrein. In het algemeen kan gezegd worden dat UTZ iets meer let op mens en milieu en dat Fairtrade vooral kijkt naar eerlijke handel.
De vrijwilligers van Fairtrade Gouda noemen het tellen bij supermarkten een intensieve klus. Het tellen is nodig om te voldoen aan één van de zes criteria voor het verkrijgen en verlengen van de landelijke titel Fairtrade gemeente. Deze titel wordt om de twee jaar door een landelijke jury verleend. Het voorstel van de Goudse tellers zou zijn om de tellingen dan ook om de twee jaar te houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!