Het Groenendaalkwartier is uitgeroepen tot eerste fairtradestraat in Nederland. In dit gebied in de binnenstad van Gouda is een zeer hoge dichtheid van fairtradewinkels. Het Groenendaalkwartier bestaat uit Lange en Korte Groenendaal, Naaierstraat en Achter de Vismarkt. Hier bevinden zich maar liefst elf winkels die zich fairtradedeelnemer mogen noemen. Zij voldoen aan de daarvoor opgestelde criteria van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland. De winkels zijn herkenbaar aan de stickers Fairtradegemeente Gouda die op de deur of etalageruit zijn bevestigd.
Op zaterdag 27 oktober (de start van de landelijke Fairtrade Week) zullen deze elf winkels zich op nog veel meer manieren manifesteren. Want op die dag krijgt de titel Fairtradestraat een officieel tintje. Wethouder Thierry van Vugt (binnenstad en stadsmarketing) geeft daarvoor om 11 uur op de hoek Korte en Lange Groenendaal het startsein, samen met kinderburgemeester Tess Huijsmans. Zij maken vervolgens met andere gasten een wandeling langs de fairtradewinkels. Al deze winkels (en eetgelegenheden) maken die dag iets feestelijks van hun etalage en ze zullen herkenbaar zijn aan speciale borden met logo’s. De hele week zijn er acties. Het publiek is hierbij van harte uitgenodigd.
Het idee voor het Fairtrade Groenendaalkwartier is vorig jaar geboren. Het initiatief kwam van Fairtrade Gouda, maar dit werd al snel omarmd door de winkeliersvereniging Groenendaal.
Voorzitter Peter de Heer, zelf van inspiratiewinkel Eressëa: “We zijn toen dit idee gaan uitwerken. Alle ondernemers waren heel enthousiast. Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de fairtradedeelnemers. Maar andere winkels liften mee. Er zitten hier nogal wat zaken die zich inzetten voor duurzaamheid. Wie weet worden die ook nog wel fairtradedeelnemer.”
Peter de Heer is ook blij met de positieve houding van de gemeente.

Zie ook op facebook fHetgroenendaalkwartier en Instagram het_groenendaal_kwartier

De 11 deelnemers:

Edelsmid FB (Lange Groenendaal 112). Edelsmid Femke Boschker werkt met Fairtrade goud en zilver en met gerecyclede grondstoffen die worden ingeleverd door klanten.
Inspiratiewinkel Eressëa (Lange Groenendaal 97) van Irma Overkamp en Peter de Heer. Verkoopt veel fairtradeproducten en is bewust bezig met duurzaamheid, gezondheid en natuur.
Bakkerij Van den Berg (Lange Groenendaal 32). Verwerkt fairtradeproducten. Te zien is hoe siroopwafels worden gebakken.
Terre des Hommes (Lange Groenendaal 55). Verkoop van tweedehands artikelen, ter ondersteuning van de strijd tegen kinderarbeid. De winkel wordt gerund door vrijwilligers, die Fairtrade koffie en thee schenken.
House of Goods (Lange Groenendaal 80). Dick van den Born verkoopt artikelen die ‘goed zijn voor mens en planeet’. Koffiebonen worden zelf gebrand en ingekocht bij een Fairtrade koffiemakelaar en de 100 soorten thee zijn allemaal biologisch.
Karakter (Lange Groenendaal 49). Onderneemster Nienke Lindeboom verkoopt Fairtrade ‘omdat we graag willen meehelpen om de wereld beter te maken’.
Wereldwinkel (Lange Groenendaal 38). Al 35 jaar een begrip in Gouda (zie ook elders op deze pagina). De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de producenten.
Puur (Naaierstraat 4). Peter van Driel werkt met Fairtrade chocolade. Dat maakt het verschil in smaak, voor een eerlijke prijs.
Lunchcafé curcuma (Korte Groenendaal 21). Het eerste volledig vegetarische lunchcafé van Gouda. Eigenaresse Birgit Fijen schenkt graag Boliviaanse koffie of een Fairtrade Numi-thee.
Gouda Lijsten (Lange Groenendaal 34). Lijstenmaker Dries van Leeuwen werkt met West-Europese of Noord-Amerikaanse materialen, verkregen door verantwoorde bosbouw, zonder kinderhandjes en duurzaam.
Natuurwinkel (Lange Groenendaal 99). Onderneemster Céline Brugman heeft oog voor natuur, mens en dier. Ze verkoopt vele Fairtrade en biologische producten.

.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!