Je zou het Hermiens zoektocht naar eerlijke kleding kunnen noemen. Een zoektocht die begon in 2013 na de fatale instorting van een kledingfabriek in Bangladesh. Het drama in Bangladesh leidde tot een storm van kritiek op die kledingindustrie. Bij de nu 29-jarige Hermien Buis (geboren in Gouda) heeft dat in elk geval een knop omgezet: ze ging er anders over denken en een paar jaar later kocht ze alleen nog maar eerlijke en duurzame kleding.
,,Het kwam ook wel voort uit een soort frustratie doordat ik moeite had om kleding te vinden die bij me paste en die aansloot bij dat principe van eerlijk en duurzaam. Daar begon mijn zoektocht. Ik kwam er al snel achter dat er heel wat alternatieven waren en dat er steeds meer merken kwamen die eerlijke kleding verkopen.”
Hermien Buis kreeg ook de behoefte om over dit onderwerp te gaan schrijven. In een blog. Dat resulteerde er in dat zij in 2016 een eigen website startte, KouweKleren genaamd. En die website is inmiddels uitgegroeid tot een ongelooflijk uitgebreide en brede informatiebron over werkelijk alles dat met eerlijke en duurzame kleding te maken heeft. Een bezoekje aan www.kouwekleren.nl is dan ook zeer de moeite waard.
Grote pioniers op het gebied van eerlijke kleding noemt Hermien merken als People Tree en Armed Angels en daar zijn later merken als Urban Medley en Tildé Clothing bij gekomen. Hermien noemt ze allemaal op haar website. Ook winkels komen voorbij, waaronder Karakter in Gouda.
De belangstelling voor eerlijke kleding en vooral duurzaamheid heeft Hermien min of meer met de paplepel ingekregen. ,,Mijn ouders hebben mij bijgebracht dat je zuinig op je spullen moet zijn. Ik wilde alleen nog maar tweedehands en duurzame kleding. Mijn vader (Paul) is actief betrokken bij de Werkgroep Duurzaamheid Gouda en dat heeft ook bijgedragen aan mijn bewustwording.”
Ze is al haar bevindingen gaan opschrijven. En dat breidde zich steeds meer uit. Maar de blog en de website zijn een hobby, het is niet haar werk. ,,Ik werk als content manager bij Waar. Dat is een Fairtrade winkel gericht op lifestyle en wonen. Er zijn 25 winkels en een webshop.”
Dat werk doet Hermien vanuit haar nieuwe woonplaats Leiden. Daar studeerde ze geschiedenis. Ze woont er sinds 2009.
Ze noemt zichzelf een fair fashion fundamentalist die probeert haar leven te verduurzamen. ,,Maar wel met liefde voor kleding. Liefst met een keurmerk, zoals dat van de Fair Wear Foundation. Een keurmerk hoeft niet per se; sommige merken kunnen dat niet betalen. Dan kies ik voor merken die wel transparant zijn.”
Oprecht verheugd is Hermien als ze hoort dat de jaarlijkse Fairtrade Week (eind oktober) in het teken staat van fair fashion. Inmiddels is zij door Fairtrade Gouda benaderd om iets te doen tijdens die week in Gouda.
Fair fashion (of slow fashion) wordt gezien als tegenhanger van fast fashion dat symbool staat voor massale en vaak slechte productie van kleding. Vergelijk dit maar met fast food en slow food. Sommige merken kiezen er bewust voor in bekende Aziatische landen te produceren, zodat mensen daar een eerlijk loon kunnen verdienen; andere merken kiezen voor productie dichter bij huis, in Europa. Voor allebei is wat te zeggen.”
Dan nog iets over de naam KouweKleren. In het Nederlands kennen we het spreekwoord: Het gaat me niet in de kouwe kleren zitten. Dat wil zeggen dat iets je niet onberoerd laat, dat het je aangrijpt. Dat heeft Hermien Buis met kleding die niet eerlijk en duurzaam is. Verkeerde kleding laat haar niet onberoerd. “Er zit ook een wens in: het is best makkelijk om de misstanden in de kledingindustrie van ons af te laten glijden, het is letterlijk ver van ons bed. Maar ik wil mezelf scherp houden, ik wil dat het me niet in de kouwe kleren gaat zitten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!