Een paar maanden geleden werd de Goudse Post door DPG Media verkocht aan Kontakt Mediapartners. Daarmee kwam het Goudse huis-aan-huisblad als het ware in een warm bad terecht. Immers, de krant ging van de grote, wat onpersoonlijke uitgever van vooral dagbladen (AD, Volkskrant) naar het vriendelijke familiebedrijf De Groot Drukkerij uit het landelijke Goudriaan.
En wat betekent dit voor u, trouwe lezers van de Fairtrade pagina? Eigenlijk niets. Ook in het nieuwe huis-aan-huisblad Het Kontakt – Goudse Post verschijnt de Fairtrade-pagina om de twee maanden en staat deze pagina temidden van het Goudse nieuws. En dat Goudse nieuws is net als in de ‘oude’ Goudse Post verzameld en geschreven door de bekende Marianka Peters.
Voor ons, vrijwilligers van Fairtrade Gouda, betekent dit wel dat de lijntjes naar Het Kontakt wat korter zijn geworden dan naar DPG Media.
We zijn terechtgekomen bij een echt familiebedrijf, eigendom van de familie De Groot. Floor de Groot (73) is er vijftig jaar geleden mee begonnen, aan de Zuidzijde in Goudriaan. Daar zit het bedrijf nog altijd, al heeft het wel enkele uitbreidingen en moderniseringen achter de rug.
,,We hebben hier nu alles onder één dak en ons motto is ‘kennis en kwaliteit’, aldus een trotse Floor de Groot. Het bedrijf houdt zich bezig met uitgeven van kranten, zakelijk drukwerk, boeken, buitenreclames, magazines. ,,We proberen duurzaam en milieuvriendelijk te werken.”

Theologische geschriften

,,Mijn vader spoorde mij in 1965 aan om eenvoudige theologische geschriften te drukken. Niet zo gek, want mijn vader was theoloog. In 1980 kwam er een enorme verandering in de krantenwereld. De familie Sijthoff (van Sijthoff Pers en Haagsche Courant) roerde zich enorm op de krantenmarkt. Het bedrijf nam allerlei kranten over, onder andere ook de Goudsche Courant. Ik zag toen wel wat in het uitgeven van huis-aan-huis kranten, vooral in het gebied van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.”
Inmiddels is Kontakt Mediapartners de uitgever van dertien titels van Het Kontakt met een totale oplage van 340.000. Het Kontakt – Goudse Post is dus één van die dertien.
Bij de drukkerij werken ongeveer 200 mensen. Wie een wandeling maakt door het bedrijf, proeft iets van een gemoedelijke sfeer, waar de werknemers zeer tevreden ogen, misschien wel kenmerkend voor een familiebedrijf.
Floor de Groot: ,,Na die veranderingen hebben we gezorgd voor nieuwe, moderne apparatuur. Elke medewerker kreeg bijvoorbeeld een nieuwe laptop en een nieuwe telefoon. Ik wil graag dat mensen zich hier prettig voelen.”
Voorlopig lijkt de opvolging in het familiebedrijf verzekerd. Zoon Anton (49) heeft al de leiding over de drukkerij. Floor de Groot heeft drie kinderen en acht kleinkinderen. ,,Daar zitten er een of twee bij met artistiek talent, maar een opvolger zal er ook wel tussen zitten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!