We zien het niet en toch is er iets aan de hand. En niet zo’n beetje ook. We staan erbij en kijken er naar. Natuurlijk wel op 1,5 meter afstand! Of je het wil of niet, de vraag dringt zich op: “In wat voor wereld leven we eigenlijk?” Ineens tijd genoeg om daarover na te denken.
We realiseren ons dat ontwikkelingen, die we tot nog toe dachten te kunnen negeren, ineens heel dichtbij komen. Ons direct kunnen raken. Tegelijkertijd dringt het besef door dat als we samen iets willen we er ook kunnen uitkomen. Misschien soms uit welbegrepen eigenbelang? Maar desondanks. Iets als lotsverbondenheid. Wereldwijd.
Voorafgaand daaraan vooral de vraag: “Hoe heeft het zo ver kunnen komen?” En: “Wat hadden we kunnen doen om het te voorkomen?” We realiseren ons ineens dat ‘vanzelfsprekendheid’ een betrekkelijk begrip is. En …..dat die vragen zich eigenlijk niet beperken tot Covid-19.
Het gaat dan ook om een echt duurzamer wereld. Zo kan een Klimaatdebat ook ineens veel minder abstract worden. Hetzelfde geldt voor een wereld waarin Fairtrade vanzelfsprekend wordt. We hebben meer in eigen hand dan we denken.
Kortom: verbeter de wereld, begin (ook) in Gouda!

PS1: Betekent natuurlijk niet dat we ondertussen op onze handen hoeven te blijven zitten. Als Fairtrade-gemeente mag Gouda zich verheugen in veel winkels en supermarkten waar Fairtrade-producten worden verkocht ( zie www.fairtradegouda.nl ). Zeker in deze ,ook voor hen, lastige tijden is elke klandizie meer dan welkom. Dat is ook solidariteit.

PS2: Vandaag zou hier een verslag hebben gestaan van de Fairtrade Week. Die ging niet door. Daarvoor in de plaats deze solidariteitspagina.

Jaap Warners
Voorzitter Stichting Fairtrade Gouda

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!