De Stichting Faitrade Gouda wil de titel Fairtrade Gemeente graag behouden. Om dat te bereiken, zal op twee fronten gestreden moeten worden. Medio dit jaar zal verlenging van deze titel moeten worden aangevraagd bij de landelijke Fairtrade organisatie. En met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 zal Fairtrade Gouda bij de politieke partijen moeten lobbyen om ervoor te zorgen, dat in de partijprogramma’s zal worden uitgesproken dat Gouda Fairtrade Gemeente moet blijven. Gouda is dat nu al 10 jaar.
Deze twee doelstellingen staan opgenomen in het onlangs vastgestelde Jaarplan 2021 van Fairtrade Gouda. In dit jaarplan wordt niet alleen vooruitgekeken, maar staat ook een terugblik op het voorbije jaar. Dat was door corona een heel moeilijk jaar waarin veel van de geplande activiteiten niet doorgingen. We noemen de jaarlijkse wereldreizen voor het basisonderwijs, een kookwedstrijd in samenwerking met het onderwijs, een koffieproeverij, een regionaal symposium en de jaarlijkse Fairtrade maaltijd.
Gelukkig gingen er ook dingen wèl door, zoals de etalageactie tijdens de Fairtrade Week in oktober, het uitbrengen van een nieuwe consumentenflyer, het uitbrengen van zes Fairtrade pagina’s in de Goudse Post en het opnemen van drie artikelen in de digitale rubriek Indebuurt van het AD/Groene Hart.
Inzet voor 2021 zal ondermeer zijn het vergroten van het aantal Fairtrade deelnemers, de organisatie van twee wereldreizen (in mei en oktober), verlenging van de titel Fairtrade Gemeente, opzet van een webinar over fair fashion (eerlijke mode) en versterking van de regionale samenwerking met Fairtrade groepen in Waddinxveen, Krimpenerwaard, Zuidplas en Bodegraven/Reeuwijk.
De teller voor het aantal deelnemende winkels, bedrijven en organisaties in Gouda die deelnemen aan Fairtrade staat op 87 en die voor deelnemers aan Eerlijk Winkelen op 26. Het streven is dus om dit aantal te vergroten.
Daaraan zal dit jaar worden gewerkt door de drie bestuursleden van de Stichting Fairtrade Gouda en de uit 12 actieve leden bestaande vrijwilligersgroep. Dat zijn: Jaap Warners (voorzitter), Harry Clemens (penningmeester), Ad Ooms (secretaris), Cor Verhülsdonk, Elly Prinsenberg, Gerard Schotanus, Iemkje Tijsseling, Leo Rosendahl, Lucas Nijenhuis, Marion Jellema, Miriam Hartman, Riet Peddemors, Rijk Scheer, Ruud Lambregts en Hans van Raalte.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!