De protestants-christelijke Johannes Calvijnschool in Gouda is al geruime tijd bezig met fairtrade en duurzaamheid. Het is zo’n twee jaar geleden alweer begonnen met bewust omgaan met afval. Op deze basisschool aan de Dreef weten de leerlingen dat ze afval moeten scheiden en dat dit door Cyclus ook gescheiden wordt opgehaald. Plastic, gft, papier, restafval, het verdwijnt allemaal in aparte bakken.
Directeur Jan van Dam is bijzonder te spreken over de manier waarop de leerlingen hiermee bezig zijn. “Dat is vooral ook dank zij Cyclus. Die heeft wat gastlessen gegeven. De kinderen weten nu goed wat ze met al dat afval moeten doen. Leerlingen ruimen ook steeds de schoolomgeving op.”
Volgens de directeur begint het echt z’n vruchten af te werpen. De leerlingen zijn ook zuinig met papier door hun kopieergedrag aan te passen. “Ze zijn ook bewust bezig met plastic. We gebruiken nu papieren bekertjes in plaats van plastic.”
Inmiddels heeft ook de fairtradegedachte z’n intrede gedaan in de school. Dat was het werk van fairtrade-vrijwilliger Gerard Schotanus, die docent is geweest op de naastgelegen scholengemeenschap De Driestar.
Van Dam: “Dat begon met het aanpassen van het koffiezetapparaat. Daaruit komt nu koffie, melkpoeder, chocomel en thee, allemaal fairtradeproducten van leverancier Langerak en De Jong en Sligro.”
Ook duurzaamheid krijgt aandacht op de school. “We zijn aan het onderzoeken of zonnepanelen mogelijk zijn.”
Volgens de directeur is ook het personeel geleidelijk aan bewust hiermee bezig. De school telt ongeveer 40 personeelsleden en ruim 400 leerlingen. Het nieuwe schoolgebouw aan de Dreef staat er sinds 2011.
Jan van Dam weet niet of er veel scholen in Gouda actief hiermee bezig zijn. De Calvijnschool geeft in elk geval het goede voorbeeld. Dat leverde in elk geval de officiële titel Fairtradeschool en de bijbehorende sticker op.

Fotobijschrift
Directeur Jan van Dam van de Johannes Calvijnschool. “Onze aandacht voor fairtrade en duurzaamheid begint z’n vruchten af te werpen.”

Foto Lucas A.Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!