Kempkes Optiek is een begrip in Gouda. Al 84 jaar. Eind vorig jaar verhuisde de brillenzaak van de Hoogstraat naar de Agnietenstraat. Met bijna twee keer zo veel winkelruimte (nu 550 m2), een moderne inrichting, verantwoorde artikelen en een Fairtrade-accent lijkt Kempkes Optiek helemaal klaar voor een duurzame toekomst.
Broer en zus Carlo en Marjanne van Kleij zijn dan ook trots op hun winkel. Carlo nam de zaak 15 jaar geleden over van vader Jan, die op zijn beurt de in 1936 opgerichte winkel van Kempkes had overgenomen. Marjan kwam zeven jaar geleden in de zaak. Toen zij haar aandeel kocht, was Jan van Kleij al met pensioen. De naam Kempkes werd gehandhaafd vanwege de grote naamsbekendheid.
Dochter Marjan had haar opleiding gehad in Den Haag en had daar ook jaren haar werk. “Mijn vader ging steeds minder doen in de winkel en daarop besloten mijn broer en ik om samen verder te gaan en kwam ik ook in Gouda werken. Aanvankelijk werkte ook mijn schoonzus Francina mee, maar die trok zich geleidelijk terug. Nu zijn Carlo en ik samen, uiteraard met elf uitstekende personeelsleden. Ook een broer en een neef werken mee in de zaak.”
Kempkes Optiek mag gerust een kwaliteitszaak worden genoemd. We werken met ontwerpers en designers uit Nederland en buitenland. We hebben ook monturen en zonnebrillen van bekende modehuizen. Ons team heeft veel kennis en specialismen in huis. We weten wat we moeten doen met oogaandoeningen en we kunnen ook voor kinderen leveren. Met al die kennis kunnen we persoonlijke aandacht schenken aan de klanten. Daarmee onderscheiden we ons van de grote ketens van opticiens. Wij hebben ook een eigen atelier, waar we onze eigen brillen maken en ook reparatiewerk kunnen doen. We leveren producten van hoge kwaliteit en gebruiken duurzame materialen. Onze klanten waarderen dat en kiezen daar dan ook voor”, aldus Marjanne.

Geen kinderarbeid

In de optiekwereld wordt niet gewerkt met labels en certificering. “Daarom hebben wij onszelf ervan overtuigd dat onze producten op een verantwoorde wijze zijn gemaakt. We staan in contact met onze leveranciers en weten dat er bij de productie geen sprake is van kinderarbeid. Twee van onze leveranciers komen uit Japan, de rest uit Europa. We overtuigen onze klanten ervan, dat we goed bezig zijn.”
Daar komt dan nog bij dat de inrichting van de nieuwe winkel duurzaam is en dat de klanten in de winkel Fairtrade artikelen krijgen aangeboden, zoals koffie, thee, suiker en chocola. “Dat wordt allemaal zeer op prijs gesteld door onze klanten”, weet Marjanne van Kleij.
Wie de nieuwe winkel aan de Agnietenstraat binnentreedt, zal meteen worden getroffen door de enorme ruimte en de ruime opstelling van het interieur. Marjanne: “Die ruimte wilden we graag, maar in deze Coronatijd komt dat natuurlijk wel heel goed uit. Klanten en personeel kunnen zich heel comfortabel bewegen in de winkel. Het is ook ontzettend fijn werken op die manier.”
Sinds kort is aan de deur bij de entree van de winkel de fairtradesticker bevestigd. “We gaan voortaan nog wat meer uitdragen dat we Fairtrade en duurzaam zijn. Kempkes Optiek is klaar voor een duurzame toekomst.”

Bij de foto: Marjanne van Kleij ontvangt de sticker uit handen van Jaap Warners, voorzitter van de Stichting Fairtrade Gouda.

Foto Lucas A. Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!