De koffieprijs in de wereld baart zorgen in heel Fairtradeland. Dat bleek onlangs tijdens de landelijke inspriratiebijeenkomst van Fairtrade Nederland in Culemborg. Deelnemers van kerngroepen van fairtradegemeenten in het hele land spraken die zorgen uit tijdens deze bijeenkom,st in de Gelderlandfabriek.
De ongeveer 90 aanwezigen (onder wie vier vertegenwoordigers van de Goudse kerngroep) zijn bijgepraat over de stand van zaken van de koffie en thee productie in de wereld.
Het beeld van met name de koffie stemde niet vrolijk. De koffieprijs is in augustus van dit jaar op een dieptepunt beland. Koffieboeren ontvangen voor een pond koffie nog maar iets meer dan een dollar. De prijs van de koffie is gebonden aan de vrije markt, de opstelling van de tussenhandelaren maakt de vaak kleine boeren machteloos en nog armer. Gelukkig kunnen we daar als fairtrade organisatie iets aan doen. Koffie boeren die zijn aangesloten bij Fairtrade, verenigd in coöperaties, ontvangen een verzekerde minimumprijs van 3 dollar voor een reeks van jaren. Op basis hiervan kunnen ze net in hun onderhoud voorzien. Het aandeel van de fairtrade koffie is echter nog steeds beperkt, zo was in Culemborg de conclusie.
Voor ons als consumenten is daarom een schone taak weggelegd. Met z’n allen Fairtrade koffie kopen!
Op de landelijke bijeenkomst waren het enthousiasme en de inzet van de verschillende kerngroepen goed merkbaar. Weststellingwerf ging er met de eerste prijs vandoor door hun aanpak op een fairtradeschool op het gebied van het promoten van biologische voeding samen met de kinderen.
De Goudse inzending van het Groenendaalkwartier als fairtradestraat met 11 fairtrade winkels was genomineerd bij de eerste 10 door de jury maar is daarna afgevallen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!