De Koningin Wilhelminaschool in Gouda mag zich vanaf volgende week officieel Fairtrade School noemen. De school heeft fairtrade en duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat blijkt uit allerlei activiteiten op het gebied van fairtrade, die in alle groepen met de lessen en gedragingen zijn verweven. Zo worden fairtrade producten als sappen, koffie, thee en chocolade gebruikt, voert de school een actief beleid op het gebied van afval, doet de school mee aan het project ‘Straat je netjes”en houdt de school in oktober jaarlijks een duurzaamheidsdag.
“Het zit echt in het DNA van de school”, benadrukt leerkracht Evelien Bastiaanse. Zij is misschien de motor achter het geheel. “Maar inmiddels doen alle leerkrachten enthousiast mee. En die brengen hun enthousiasme over op de leerlingen.”
Om straks het officiële Fairtrade bord in ontvangst te mogen nemen en te mogen ophangen aan de gevel van het schoolgebouw aan de Willem de Zwijgersingel, moest de school voldoen aan enkele strenge criteria van Stichting Fairtrade Gouda.
Zo is het gebruik van fairtrade producten een vereiste en is het gewenst dat de school activiteiten opzet rond fairtrade en duurzaamheid. Het gebruik van producten is al vermeld, net als de Dag van de Duurzaamheid en Straat je netjes. Daarnaast doet de KW-school jaarlijks mee aan de Wereldreis, wordt het thema duurzaamheid in de lessen besproken, heeft de school een eigen moestuin, is er aandacht voor recycling, doet de school mee aan de ‘warme truien dag’ waarvoor de verwarming één dag niet aangaat en krijgen de kinderen om de twee jaar een gastles van Unicef.
Evelien Bastiaanse: “De hele uitstraling van de KW-school is gericht op fairtrade en duurzaamheid. Dat laten we ook doorschemeren in interviews en berichtjes in de lokale media.”
In haar eindoordeel is de Stichting Fairtrade Gouda vol lof over de aanpak van de KW-school. “De school laat op velerlei manieren zien dat zij fairtrade en duurzaamheid een warm hart toedraagt. Door deze aanpak krijgen de leerlingen meer aandacht voor elkaar en voor de bredere wereld om hen heen: ook die van kinderen die in mindere omstandigheden moeten leven dan zij zelf.”
Fairtrade Gouda feliciteert leerlingen, leerkrachten, ouders en schoolbestuur van harte met de titel Fairtrade School. Het officiële bord ‘Faitrade School’ wordt vrijdag 23 juni om 14.15 uur uitgereikt. Leerlingen laten die middag de verschillende facetten van fairtrade en duurzaamheid zien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!