Fairtrade-vrijwilligster Laura Kiemeney is heel bewust bezig met duurzaamheid en een leefbare samenleving. Sinds kort in haar werk maar al wat langer in haar privé leven. Maar ze kreeg dat dan ook met de paplepel ingegeven.
“Vooral mijn moeder was daar altijd heel fanatiek mee bezig toen mijn zusje en ik nog thuis woonden. Je eigen rommel opruimen, op straat maar ook thuis. Er stonden bij ons thuis in de badkamer altijd allemaal emmers naast de wc. Die werden gevuld met ons badwater en dat werd weer gebruikt om de wc door te spoelen.” Verder weet Laura zich nog goed te herinneren dat ze thuis niet elke dag vlees aten. “En àls er vlees was dan wel altijd biologisch.”
De 28-jarige Laura Kiemeney is ervan overtuigd dat we kunnen meewerken aan een leefbare samenleving door bewust duurzame keuzes te maken, nu en in de toekomst. “Dat geldt voor iedereen, burgers, consumenten en bedrijven. Ik denk dat het helpt als je dit van jongs af aan al meekrijgt, zoals bij mij ook het geval was.”
Ze is er eigenlijk elke dag mee bezig. “Ik erger me aan zwerfafval op straat. Als ik jongeren wat weg zie gooien dan wijs ik ze erop dat ze het ook op kunnen ruimen.”
Ook duurzame keuzes maken zit in haar dagelijkse patroon. “Wat eten we, hoe reis ik van A naar B, waar gaan we heen met vakantie en hoe? Ik probeer hier zo veel mogelijk naar te leven. Maar ik ben natuurlijk niet heilig, het lukt niet altijd. Maar ik denk dat het begint met je ervan bewust zijn dat je een keuze hèbt.”
Sinds kort kan dat ook in haar werk. Op 1 november is Laura Kiemeney namelijk gestart als junior projectmedewerker duurzaamheid en economie bij de gemeente Leiderdorp.
Maar dat belet haar niet om ook voor Fairtrade Gouda actief te blijven. Zo is zij nauw betrokken bij het project Eerlijk Winkelen en was ze actief bij de organisatie van de onlangs gehouden Duurzaamheidsdag. Als ze het kan combineren met haar werk wil ze actief blijven deelnemen aan het Platform Duurzaamheid in Gouda.
Fairtrade blijft ook een warm plekje in haar hart houden. “Eigenlijk is het woord Fairtrade een pleonasme.” Daarmee bedoelt Laura dat het woord dubbelop is. Fair en trade – trade (handel) moet eigenlijk van zichzelf al fair (eerlijk) zijn. Maar ze beseft ook dat dit helaas nog lang niet in de hele wereld het geval is. Dus er blijft werk aan de winkel.
Laura Kiemeney heeft een partner, maar (nog) geen kinderen. Die wil ze wel. “Om door te geven waar ik zelf mee bezig ben. Om een betere wereld te maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!