Corona komt hard aan voor ondernemend Gouda. Dat geldt uiteraard ook voor de meeste Fairtrade deelnemers onder die ondernemingen. Kort voor het ingaan van de harde lockdown vroegen wij enkele deelnemers hoe het er nu voor staat. Die deelnemers zijn: Banketbakkerij Herfst, de Biowinkel, Cinema Gouda, Edelsmid Femke Boschker, Lunchcafé Curcuma, Museumhavencafé IJsselhuis, Outdoor Gouda, Simon Levelt en de Wereldwinkel. Met de een gaat het wat beter dan met de ander, maar duidelijk zal zijn dat de nieuwe maatregelen van het kabinet zo kort voor de feestdagen er flink inhakken.
Banketbakkerij Herfst bijvoorbeeld was blij dat de artikelen voor het kerstfeest gretig aftrek vonden, maar dat daar een lelijke streep doorheen kon. Het moet nu komen van de online verkoop, met als toppers chocolade kransjes, stollen en amarene kransen. Eigenaar Edwin Hoogeveen: ,,Onze Huyskamer is dicht, maar we hopen iedereen volgend jaar weer te kunnen ontvangen.”
Cinema Gouda kon een ook streep zetten door de plannen voor de kerstvakantie. Open blijven voor maar 30 bezoekers en zonder de verkoop van eten en drinken was toch al een moeilijke zaak. Dus nu is de hoop gevestigd op de periode na half januari, al blijft het spannend of tgheaters en bioscopen dan weer open mogen.
De Biowinkel vergaat het iets beter. Na de verbouwing in het voorjaar is daar sprake van een toenemend aantal klanten en groeiende belangstelling voor lokale en biologische producten en ook Fairtrade artikelen. ,,Wij geloven in een persoonlijke missie en denken dat Fairtrade net zo belangrijk is voor een boer in Azië als in Zeeland”, aldus Céline Brugman. ,,Corona heeft ook bewustwording gebracht. De eerste golf maakte al duidelijk dat wij economisch kwetsbaar en afhankelijk zijn geworden van wereldwijde handel.”
Edelsmid Femke Boschker (zie foto) merkt dat mensen nu de tijd hebben om met oude sieraden langs te komen om hier een mooi persoonlijk sieraad van te laten maken. ,,Vaak zijn dat bijzondere erfstukken.” Voorlopig is dat toch weer allemaal anders. ,,We moeten blijven genieten van de kleine dingen.
Lunchcafé Curcuma richt zich noodgedwongen op gerechten om af te halen. Birgit Fijen: ,,Denk aan soep, salades en warme gerechten. Ik sta er nu anders in dan tijdens de eerste sluiting en ik merk dat gasten de horeca nu ook graag komen steunen.” Birgit stelt speciale eindejaarspakketten samen met thema’s als Fairtrade/duurzaam, traditioneel bio’s en vegan/feelgood. De boxen kunnen worden besteld via een appje naar 06 48117954. Birgit ziet dat mensen deze boxen vooral ook kopen om anderen te verrassen en te verwennen.
Museumhavencafé IJsselhuis kon tijdens de zomermaanden (lunch)maaltijden en drankjes serveren op het grote terras. Nu is alle aandacht gericht op een flinke verbouwing. Herman Winkelman: ,,Het is een grondige aanpassing van de keuken, die het mooie IJsselhuis alle eer aan doet. Alles krijgt een geheel nieuwe uitstraling. Het voelt goed om hier een stap voorwaarts te maken”, aldus chef-kok Herman. Hij betreurt het dat zijn dit jaar overleden vader Dick, die ook vrijwilliger was bij Fairtrade, dit niet meer kan meemaken. (Op de website van Fairtrade Gouda staat een speciaal kerstrecept van Herman voor Sushi van banaan met chocodipsaus).
Outdoor Gouda maakte na een moeilijke eerste periode juistt de laatste tijd weer een opleving door. ,,Veel klanten kochten bewuster en ik heb een vermoeden dat de niet-uitgegeven vakantiegelden besteed werden aan mooiere en duurzame artikelen voor de buitensporten”, aldus eigenaar Stefan Hakker. Dat is nu weer even heel anders. In de achterliggende periode heeft Stefan geen aanspraak gemaakt op overheidsregelingen. Hoe dat straks gaat, is nog niet duidelijk.
Simon Levelt (thee en koffie) merkte dat door het thuiswerken klanten thuis ook meer koffie en thee gingen drinken. ,,Er kwamen ook nieuwe klanten die op zoek waren naar andere soorten”, meldt Annuska van der Nagel. ,,Wij hebben inmiddels negen geschenkpakketten samengesteld met decemberkoffie, kerstthee en Winter Wonder thee.” Die kunnen gewoon in de winkel worden besteld en afgehaald. De winkel mag in deze lockdown open blijven omdat de producten vallen onder de noodzakelijke levensmiddelen.
De Wereldwinkel ziet de nieuwe lockdown als een flinke streep door de rekening. De komende feestdagen waren erg belangrijk voor het kopen van kerstcadeaus. Dat valt weer weg. Liesbeth van der Loo: ,,Maar we hebben gelukkig een nieuwe webshop. Die was bedoeld voor klanten die niet de stad in wilden, maar nu richten we ons op alle klanten.” Landelijk zijn de Wereldwinkels de campagne ‘Koop een betere Wereld’ gestart. Liesbeth: ,,Het is gek om te zien hoe eenvoudig het is om als consument een bijdrage daaraan te leveren. Onze boodschap is: Koop Fairtrade, juist nu.” Zie www.koopeenbeterewereld.nu

Blijf gezond

Alle bovenstaande deelnemers hopen hun klanten volgend jaar na de lockdown weer te mogen en kunnen begroeten. Iedereen hoopt op betere tijden en alle deelnemers brengen de komende feestdagen in kleine, huiselijke kring door. Blijf vooral gezond! Dat is de eensgezinde boodschap.

Via onderstaande links zijn genoemde deelnemers online bereikbaar:
Herfst www.banketbakkerijherfst.nl/online.bestellen
Biowinkel www.biowinkelgouda.nl/brengservice
Curcuma curcumagouda@gmail.com en whatsapp 06-18117954
Femke Boschker www.goudsmid-info.nl
IJsselhuis www.ijsselhuisgouda.nl
Outdoor www.outdoorgouda.nl
Simon Levelt www.simonlevelt.nl/thee
Wereldwinkel www.wereldwinkelgouda.nl/webshop/corona-service.htm

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!