Een winkel met eigen, handgemaakte en duurzame producten waar de passie vanaf straalt.
Zo zou je louloúdi aan de Lange Groenendaal 86 in Gouda het beste kunnen omschrijven. Die producten zijn dan bijvoorbeeld baby- en kinderkleertjes, beddengoed, houten speelgoed, lifestyle artikelen en artikelen voor woninginrichting. Het duurzame blijkt uit het gebruik van verantwoord hout en natuurlijke producten als biologisch katoen, linnen en wol en het handgemaakte komt uit de eigen studio achterin de winkel.
Zo is sinds twee jaar de werkwijze van Caroline van Lingen, eigenaresse van de winkel die de naam draagt van louloúdi – dat is Grieks voor bloem. “Ik heb hier eerder al een soortgelijke winkel gehad”, vertelt Caroline. “Met vergelijkbare producten. Die groeide toen explosief. Eigenlijk te hard. In die tijd leverde ik aan zo’n 60 winkels in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Ik leverde bij mijn vorige label aan winkels als groothandel. Dat werd allemaal te gek.”
Ze maakte even pas op de plaats, om in 2019 opnieuw te beginnen met louloúdi, nu op wat kleinere schaal. Bij het ook aan de Lange Groenendaal gevestigde Heb ik Via huurde ze tijdelijk een ruimte, om daarna in haar eigen pand verder te gaan.
Voor dat ze ging werken als zelfstandig ondernemer volgde ze van haar 16e tot 20e jaar de modevakschool, waar ze veel warenkennis opdeed.
In die jaren werkte Caroline van Lingen ook voor de mensenrechtenambassadeur (“Ik doe graag meer dingen tegelijk”). Ze was als zelfstandig ondernemer onderdeel van een intervisiegroep van de Kamer van Koophandel. Die werd aangestuurd door een afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
“Zo raakte ik eigenlijk bij toeval in contact met de Nederlandse Mensenrechten Ambassadeur en werd ik diens personal assistent. Op die manier leerde ik veel over maatschappelijk verantwoord ondernemen en over de certificeringen van fabrieken in het buitenland. Die certificaten verkregen die ondernemingen als ze zich hielden aan de wereldwijd opgestelde regels voor kinderarbeid en veilige en goede arbeidsomstandigheden van werknemers. Deze kennis is mij zeker van pas gekomen bij al mijn latere activiteiten.”
Toen Caroline van Lingen die herstart maakte met louloúdi (“Die naam is verzonnen door mijn man Mark”) had ze één ding duidelijk voor ogen: “Ik wil een veilig en verantwoord product maken, met eerherstel voor het oude ambacht, met duurzaamheid en fairtrade in het vaandel en minder belastend voor het milieu. En ik wil onderscheidend zijn. Met unieke producten.”
Het lijkt haar aan de Lange Groenendaal allemaal aardig te lukken. Ze maakt bijna alles wat ze verkoopt zelf in haar studio. Houten speelgoed koopt ze in bij een familiebedrijf uit Polen (waar zo ongeveer de hele boom wordt benut om het hout te verkrijgen), de duurzame producten als katoen, linnen en wol hebben het gots-certificaat (gots = global organic textile standard). Ze levert nu rechtstreeks aan consumenten, ook via een eigen webwinkel. Favoriet zijn babykleertjes en kraamcadeautjes en houten speelgoed. “Ik ga echt zo veel mogelijk in op persoonlijke wensen van de klanten. Die komen bij mij langs om die wensen kenbaar te maken. Vaak verzinnen we dan samen iets.”
Caroline krijgt hulp van echtgenoot Mark en zoon Stephan, die helpen met de website en de administratie; manlief rijdt haar overal naar toe. Er zijn nog vier kinderen: Kim, Valérie, Bente en Indy. In hun dagelijks leven probeert het gezin zo duurzaam mogelijk te zijn door minder plastic te gebruiken en meer gerecycled papier en Fairtrade producten te kopen.
Voor de winkel koopt Caroline ook spullen in bij Fairtrade organisaties als Return to Sender.
De belangstelling voor louloúdi is groeiend, zelfs in Coronatijd. “Ik heb veel vaste klanten. Die merken de passie die ik in mijn werk leg. Dat spreekt ze aan. En ook dat ze een eerlijk en veilig product krijgen, dat van A tot Z verantwoord is. Ik probeer dat ook zo veel mogelijk uit te dragen.”
Sinds kort is ook te zien dat de winkel Fairtrade is, door de sticker op de toegangsdeur. Waarmee bekrachtigd is dat louloúdi is toegetreden tot de Fairtrade deelnemers.

Bij de foto: Caroline van Lingen in haar winkel met op de achtergrond de Fairtrade-sticker.

Foto: Lucas A.Nijenhuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!