De Waddinxveense straattheatergroep Maskerade speelt op Fairtrade Dag op 11 mei in Gouda drie keer de voorstelling Max Havelaar. Dat is het verhaal over de uitbuiting van de Indonesische bevolking door de Nederlandse overheerser. Indonesië was twee eeuwen geleden een kolonie van Nederland, dat de macht gebruikte om de bevolking uit te persen. In de huidige tijd zijn het de multinationals die de macht hebben. Daar gaat Max Havelaar in feite óók over.
Max Havelaar is het verhaal van Eduard Douwes Dekker, beter bekend onder zijn schrijversnaam Multatuli, wat betekent ‘Ik heb veel geleden’. Het verhaal is een aanklacht tegen de Nederlandse overheersing.
Inmiddels is Max Havelaar een wereldbekend keurmerk voor eerlijke producten. De organisatie Fairtrade is daar uit voortgekomen.
Het is mooi dat Maskerade het stuk Max Havelaar heeft gekozen om als straattoneel op te voeren op Fairtrade Dag. Maskerade is een vereniging die laagdrempelige theatervoorstellingen brengt. Vorig jaar was de groep ook al in Gouda te zien, toen tijdens de Fairtradewandeling. Daaruit is een samenwerking gegroeid tussen de werkgroep Fairtrade Gouda en Maskerade. De theatergroep werkt met 13 vaste volwassen leden, 10 mensen die incidenteel meewerken en een jeugdgroep van 7 kinderen. Maskerade krijgt financiële steun van de Rabobank Hollandse IJssel met 1500 euro uit het Coöperatief Dividendfonds.
De drie voorstellingen op 11 mei zijn in de binnentuin van Bakkerij Van den Berg aan de Lange Groenendaal 32 om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Tussendoor trekt de theatergroep zingend en dansend door de straat om aandacht te vragen voor de voorstellingen.
Maskerade wijst nog eens extra op het slotwoord van de schrijver in zijn boek: “Ik wil gelezen worden. Omdat de Javaan nog steeds wordt onderdrukt. Zijn levenswerk de Max Havelaar is het beste bewijs dat de strijd tegen onderdrukking loont. Niet voor niets is de naam Max Havelaar als eerbetoon verbonden aan het keurmerk van de Fairtradebeweging.”

Zie voor meer informatie www.maskeradewaddinxveen.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!