Gouda – Supermarkten in Gouda hebben een toenemend aantal fairtrade artikelen in hun assortiment. Gemiddeld genomen is sprake van een stijging van 7,8 procent ten opzichte van 2015. Gouda telt zo’n tien supermarkten die fairtrade artikelen verkopen. Het grootste aantal van deze artikelen is te vinden in het Plus-filiaal aan de Thorbeckelaan en wel 157; dat zijn er dit jaar 15 meer dan in 2015 (toename 10,6%).

Andere flinke stijgers zijn Plus Van Ee (8,6%) en Jumbo Bloemendaal (10,7%).Slechts in één geval is er sprake van een daling en wel bij het fililiaal van AH in Goverwelle. Daar daalde het aantal fairtrade artikelen van 116 in 2015 naar 107 in 2016 (-7,8%). Een en ander blijkt uit tellingen van de Stichting Fairtrade Gouda. Vrijwilligers van deze stichting gaan jaarlijks op pad om tellingen te verrichten bij supermarkten.

Gouda mag zich fairtrade gemeente noemen. Deze landelijke titel wordt om de twee jaar door een landelijke jury verleend. De gemeente moet dan aan diverse criteria voldoen. Een daarvan is dat minstens zes supermarkten fairtrade deelnemer is door de verkoop van voldoende fairtrade artikelen. In Gouda voldoen de volgende supermarkten aan deze criteria: Plus Koorneef Thorbeckelaan, Plus Van Ee Const.Huygensstraat, AH Goverwelle, AH Bloemendaal, AH Centrum, Natuurwinkel Lange Groenendaal, Jumbo Bloemendaal, Hoogvliet Nieuwe Gouwe en Hoogvliet Plataanstraat. Ook bij andere fairtrade-deelnemers worden jaarlijks tellingen verricht, zoals bij horecazaken, banketbakkers en kledingzaken. Deze tellingen vinden meestal in het voorjaar plaats. Gouda telt iets minder dan honderd deelnemende winkels en bedrijven. In Nederland zijn meer dan honderd gemeenten actief met fairtrade bezig. Gouda mag zich sinds 2011 officieel fairtrade gemeente noemen. Dit eerste lustrum wordt tijdens de Fairtrade Week (29 oktober-5 november) gevierd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!