Ondernemend Gouda lijkt langzaam uit de ergste coronacrisis overeind te krabbelen. Sommige ondernemers zijn door een diep dal gegaan met het faillissement van Banketbakker Van den Berg als dieptepunt. De meesten krabbelen langzaam weer op met de doorstart van Van den Berg (nu als Bergs Bakery) als voorbeeld voor de veerkracht in deze sector. De meeste Fairtrade deelnemers houden zich vooralsnog ook staande. Ingewijden melden dat het met de voedselwinkels en horeca in de binnenstad goed gaat, maar dat kleding- en schoenenwinkels het zwaar hebben. Op dit moment staan meer dan twintig winkels leeg.
Veel steun ondervinden de ondernemers van de SOG, de Samenwerkende Ondernemersverenigingen Gouda. Volgens voorzitter Peter de Heer heeft corona iedereen op scherp gezet.
,,Ondernemen blijkt niet allemaal zo vanzelfsprekend te zijn in deze tijd. Daar moet iedereen op inspelen en dat gaat niet vanzelf. Mooi is dat er heel snel een coronacrisisteam werd opgezet met daarin de gemeente, de horeca en nog andere partijen. Dat crisisteam inventariseerde alle mogelijkheden en onmogelijkheden.”
De SOG werkt er met man en macht aan om ondernemers te voorzien van ondersteuning en informatie. Wat moet je doen als je onverhoopt je onderneming tijdelijk moet sluiten? Hoe richt je in coronatijd je onderneming in met alle veiligheidsvoorschriften? Hoe blijf je zichtbaar als onderneming?
Peter de Heer: ,,Op al deze vragen proberen wij een antwoord te vinden. We zijn blij dat we daarbij goed hebben kunnen samenwerken met de ervaren centrummanager van de gemeente.”
Door de hele stad zijn kaasstickers geplakt om bezoekers op 1.5 meter afstand met open armen te verwelkomen. En er waren ook initiatieven als Kies voor Lokaal, het Binnenstadsmagazine met een oplage van 40.000, een binnenstads facebookpagina met filmpjes en items waarin een onderneming wordt uitgelicht.
,,Maar we zijn er nog niet”, waarschuwt SOG-voorzitter Peter de Heer. ,,We weten niet hoe corona zich verder ontwikkelt. Daarom roep ik Gouwenaars op: Blijf je eigen binnenstadsondernemer ondersteunen. Kom gezellig een kop koffie drinken en koop lokaal, zodat wij met z’n allen trots kunnen zijn en blijven op onze eigen ‘Cheese capital of the World!’ Want vergeet niet: de hele wereld kent Gouda.

Hieronder volgen enkele reacties van afzonderlijke Fairtrade deelnemers:

Bergs Bakery

In elk geval waren er altijd drommen toeristen die banketbakker Van den Berg kenden. Die toeristen blijven in deze coronatijd weg. ,,Dat scheelt veel klanten”, stelt Mike van den Berg vast. ,,Met Bergs Bakery maken we toch een goede doorstart mee. Met minder personeel (8 in plaats van 40) maar we draaien redelijk. Voornamelijk met de winkel. Als de toeristen weer terugkomen, kan het ook met de tearoom weer beter gaan. We blijven hopen.”

Outdoor Gouda

Door het wegblijven vakantiegangers had ook Outdoor Gouda het moeilijk. Stefan Hakker: ,,Gelukkig loopt het allemaal weer door. Na twee maanden nagenoeg geen verkoop te hebben gehad, is het welkom dat het zomerseizoen duidelijk weer aantrok. Mede door de vakanties verkopen we weer kampeer –en wandelspullen. Wel andere dingen dan gebruikelijk. De omzet blijft wat achter, maar de reuring in de winkel is positief. Het is fijn mensen weer advies te mogen geven en verantwoorde spullen te mogen verkopen.Ik merk dat duurzaam, lokaal en eerlijk meer aandacht krijgen, natuurlijk ook omdat ik een Fairtrade winkel ben. Ik ben wel benieuwd hoe de nabije toekomst zal zijn; de verre vakantiebestemmingen blijven nog schaars. Dus verwacht ik voor het najaar minder klanten dan gebruikelijk. En dan maar hopen op een mooie (en koude) winter. Dan kunnen we lekker naar buiten om te wandelen.”

Wereldwinkel

Ook de Wereldwinkel heeft te maken met een dalende omzet. ,,We missen onze klanten en de toeristen en dagjesmensen”, stelt Liesbeth van der Loo zorgelijk vast. ,, En we missen de toeristen en de dagjesmensen. Niet zo gek in deze tijden maar wel heel vervelend. Vooral voor onze producenten waar we het allemaal voor doen. Regelmatig krijgen we berichten via onze importeurs dat producenten het moeilijk hebben. Orders uit de reguliere handel worden zonder pardon gecanceld waardoor bedrijfjes inkomsten mislopen. Soms kunnen medewerkers thuis werken waardoor de productie deels door kan gaan. Daarna is er een logistieke uitdaging om de producten op een centraal punt te krijgen en vervolgens naar Nederland te krijgen. Ook kunnen de importeurs niet gemakkelijk naar de landen toe waardoor steun en controle toch anders zijn. Veel onzekerheid dus voor de makers. We doen als importeurs en Wereldwinkels ons best om via de verkoop en andere middelen de makers toch zo veel mogelijk te ondersteunen.”

Biowinkel

Céline Brugman: ,,Gegeven de omstandigheden waaraan wij ons allen moeten houden zijn wij dankbaar dat onze winkel continu open is kunnen blijven voor de dagelijkse biologische boodschappen. Zelfs onze ingrijpende verbouwing en complete metamorfose heeft in mei plaats gevonden met als resultaat dat de indeling en looproutes ruimer en overzichtelijker zijn dan voorheen. Met alle genomen maatregelen voor veilig winkelen waarderen wij het zeer dat onze klanten rekening houden met elkaar. En voor wie liever thuis blijft brengen wij graag de biologische boodschappen aan huis.”

Gouda Lijsten

Ook bij Gouda Lijsten kwamen er na de lockdown van half maart nauwelijks klanten meer binnen. Dries van Leeuwen: ,,Gelukkig begon het eind april weer een beetje aan te trekken en vanaf juni hebben we de wind weer in de zeilen. Wij merken dat nu veel mensen een groot deel van de dag thuis doorbrengen er meer aandacht is voor het interieur. Bijvoorbeeld foto’s van eerdere vakanties worden op groot formaat geprint en ingelijst, meegebrachte wandversieringen komen nu voor de dag voor de langverwachte finishing touch of een olieverf schilderij dat er niet meer zo fris uitziet wordt schoongemaakt en voorzien van een nieuwe, meer passende lijst.”

Vork Communicatie

Loes Vork: ,,Ik werk veel voor ZZP’ers en voor de meeste van mijn klanten had (en heeft) corona grote gevolgen. Of hun bedrijf kwam in slecht vaarwater, waardoor ze mij niet meer in konden schakelen, of ze zaten juist in de hoek waar extra veel werk te doen was, waardoor ze mij even niet konden inschakelen. Bijna al mijn trainingen, sessies en workshops werden afgezegd. Gelukkig werk ik ook als communicatiecoördinator voor een zorginstelling en had ik voldoende inkomsten. Sinds begin september krijg ik weer aanvragen van zelfstandige professionals binnen. Heel fijn dat dat weer een beetje op gang komt. Want online communiceren is handig, maar ‘in het echt’ is het toch vele malen plezieriger! Ik heb nu veel individuele afspraken. Met een extra groot beeldscherm om veilig afstand te kunnen bewaren, met een heerlijk kopje fairtrade koffie of thee erbij.

Studio Kaboem

Robert Been: ,,Bij Studio Kaboem! merken we buiten dat collega’s vanuit huis werken weinig van de coronacrisis. Eigenlijk hebben we alleen maar extra opdrachten gekregen op het gebied van websites en het ontwikkelen van huisstijlen. Ook hebben we een aantal ondernemers kosteloos geholpen in deze gekke tijd en zijn we naast de websites die we zelf al uitgeven ook een webshop begonnen: www.loujacky.nl (helemaal in het teken van het Ouderenfonds).

Fotobijschrift:
Een kijkje in de open bakkerij waar banketbakker Jan de Niet bezig is met bruidstaarten. Op de achtergrond rechts de winkel.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!