Van bermgras en gft-afval papier maken. Dat plan gaan de Duurzame Doordenkers binnenkort bespreken met Gouda’s milieu-wethouder Hilde Niezen. De Duurzame Doordenkers is de naam van een groepje van vijf leerlingen van de Goudse Waarden, die onlangs de eerste Goudse hackathon hebben gewonnen. Tijdens deze hackathon mochten groepen jongeren een oplossing bedenken voor het afvalprobleem. Een hackathon is een workshop-achtige activiteit waarin in kleine groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht én uitgewerkt. De winnaars bedachten dus een een methode om papier te fabriceren uit bermgras en gft-afval.
“Dat levert een paar voordelen op”, zo betoogden de vijf scholieren tijdens de presentatie die zij mochten geven tijdens de Duurzaamheidsdag afgelopen 5 oktober in het hoofdkantoor van de Rabobank Gouwestreek in Gouda. “Het levert milieuwinst op en ook economische winst en het probleem van de afvalberg wordt aangepakt.”
Het team van de Goudse Waarden bestond uit: Lotte Schwiebe, Nathalie Wijnands, Ruben van Veen, Björn van Hoff en Katie Postma. “We willen ons graag inzetten voor het klimaat en het milieu en daarbij richgten we ons vooral op hergebruik”, zo lichtte het vijftal hun deelname aan de hackathon toe. “Gouda zou scholen en bedrijven helpen bij het gebruik van duurzaam papier. Dan is het nodig dat er een centraal punt komt voor inzameling en verwerking van papier.” Met die boodschap gaan de Duurzame Doordenkers dus binnenkort naar wethouder Hilde Niezen.
Namens de Rabobank feliciteerde directeur Erik van den Broek de winnaars met hun presentatie. “Het is goed dat de jeugd actief bezig is met het verduurzamen van onze planeet. Het zou mooi zijn als Nederland hierin met jongeren een leidende rol zou kunnen vervullen.”
Vóór de presentatie van het team Goudse Waarden was er een presentatie van Dick van Elk van de Duurzaamheidswerkgroep en oprichter van de Goudse windmolen de Windvogel samen met de jeugdige Margot en Jikke (beiden 11 jaar). Samen met Margot’s moeder Marlies presenteerde dit viertal een ‘grensverleggend energieplan’. “Wij zijn niet van de klimaarproblemen maar van de klimaatoplossingen”, zo stelden Jikke en Margot. Met de inzet van vier windmolens al kan een besparing worden bereikt 2760 euro per huishouden.
Tijdens de Duurzaamheidsdag waren talloze projecten te zien die een bijdrage kunnen leveren aan een meer duurzame samenleving. Dit evenement is georganiseerd door de Raad van Kerken, Humanistisch Verbond, Fairtrade Gouda, IVN en NIVON.

Foto Lucas A.Nijenhuis

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!