Duurzaamheid staat al een tijdje hoog in het vaandel bij Promen. Sinds kort is daar fairtrade bijgekomen. Dit Goudse bedrijf voor sociale werkvoorziening en reïntegratie wil zo maatschappelijk verantwoord mogelijk ondernemen.
Directeur Frank Rossel en PR-medewerkster Beatrijs Lubbers vertellen daar vol trots over aan de mensen van Fairtrade Gouda, die op bezoek zijn voor de uitreiking van de fairtrade sticker.
“Met koffie en thee zijn we heel bescheiden. Thee zit al wel in ons pakket, koffie komt eraan als ons contract met onze huidige leverancier afloopt”, vertelt Beatrijs Lubbers. “Maar”, vult Frank Rossel aan, “maatschappelijk verantwoord ondernemen behoort ook tot de criteria van fairtrade en daar is Promen natuurlijk bij uitstek goed mee bezig.”
Dat blijkt uit het feit dat Promen werk biedt aan mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. “Bij ons werken mensen met drie soorten beperkingen: verstandelijk met een laag IQ, een gewone stoornis en een fysieke beperking bijvoorbeeld na een hartaanval of een hersenbloeding.”
Mensen komen bij Promen terecht via het UWV, de WAO of de Bijstand. Het maatschappelijke blijkt volgens Rossel en Lubbers zeker ook uit het feit, dat de werknemers bij Promen de garantie hebben dat ze hun werk behouden.
Bij Promen werken ongeveer 1300 mensen via de Sociale Werkvoorziening (SW’ers) en nog eens 100 stafleden Het bedrijf heeft vestigingen in Gouda en Capelle aan den IJssel en biedt ook werk aan SW’ers in Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard, Alphen aan den Rijn en Zuidplas. De mensen zijn werkzaam in: groenvoorziening, schoonmaak, administratie, productie en logistieke diensten.
Beatrijs Lubbers vertelt dat mensen van Promen bijvoorbeeld werkzaam zijn in de schoonmaak en catering in het Huis van de Stad in Gouda. “Dat vind ik natuurlijk extra leuk, want ik heb daar zelf ook gewerkt.” Ze was werkzaam op de griffie maar is sinds enige tijd gedetacheerd bij Promen, waar ze zich met PR en communicatie bezig houdt. “Nog maar eventjes, want over een maand ga ik met pensioen.” We kennen Beatrijs Lubbers ook van haar wekelijkse column in weekblad de Gouda.nl
De gemeente Gouda biedt dus plaats aan mensen van Promen. Daarnaast bieden onder andere het Boomkwekerijmuseum in Boskoop, Post NL, autobedrijf Van Beynum (wasstraat) en het tehuis Oranjestaete (balie) arbeidsplaatsen.
Even terug naar fairtrade en duurzaamheid. In het hele bedrijf wordt fairtrade thee gebruikt en koffie volgt dus binnenkort. De duurzaamheid blijkt uit het gebruik van ecologische toiletten, waar geen water wordt gebruikt. Verder is er een eigen kringloop voor het gebruik van papier: niet bij het gescheiden afval maar hergebruik. “En we zijn bezig met de aanschaf van zonnepanelen”, aldus Frank Rossel. “Misschien dat we in de toekomst stroom kunnen leveren aan de woonbuurten in onze omgeving.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!