Herman Winkelman, chef-kok van Museumhavencafé IJsselhuis, heeft speciaal voor de lezers van de Fairtrade-pagina in de Goudse Post en de volgers van Fairtrade op deze website een fair gerecht als dessert of bij de kerstthee: sushi van banaan met chocodipsaus. Dit is het recept:

Een gerecht mag best een beetje opvallen, dat doe je ook zeker met deze variant van de sushi. Een speels zoet gerechtje dat leuk is om je buurman/vrouw mee te verrassen, je maakt namelijk bijna net zo makkelijk de dubbele hoeveelheid als je toch aan het rollen bent.

Benodigdheden:
Sushi-matje voor het rollen van de sushi

Ingrediënten voor 2 rollen (12 a 14 stuks)
– 120 gram Pandanrijst Fairtrade
– 2 eetlepels rijstazijn
– 2 grote rijpe Fairtrade bananen (of 3 wat kleinere)
– 2 norivellen (zeewier)
– 1 theelepel Fairtrade rietsuiker
– snufje kaneelpoeder
– snufje kardemompoeder
– snufje zout
Voor de chocodipsaus:
– 80 gram Fairtrade pure chocola in kleine stukjes gehakt
– 120ml volle melk
– 2 eetlepels slagroom
– 1 eetlepel Fair Trade honing
Eventueel extra ingrediënten:
Pistachenootjes, verse munt, knettersuiker en room om puree te maken (ipv de wasabi)
De saus
De chocodipsaus kun je goed van te voren maken. Deze is koud te serveren. Smelt de chocolade in stukken in de melk en honing ‘au bain Marie’ in een kommetje, wat mooi op een klein pannetje past. Roer dit door met een kleine houten lepel. Wanneer de chocolade gesmolten is, zet dan de kom met chocoladesaus in een bak koud water en koel al roerend terug. Vind je de saus toch te dik, roer er dan nog wat melk door. Zet afgedekt koud weg.
De sushi
Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking, maar voeg 3 minuten kooktijd toe om de rijst kleveriger te maken.
Warm de rijstazijn op (niet koken) en laat de suiker, kaneel, kardemom en zout er in oplossen. Roer vervolgens door de rijst. Wanneer de rijst afgekoeld is kun je aan het echte werk beginnen.
Leg een norivel met de ruwe, matte zijde naar boven op een bamboematje (ingepakt met vershoudfolie). Bedek grotendeels met de rijst, maar laat van de rand waar je naar toe gaat rollen één cm onbedekt, dit wordt je plakrand.
Pel de banaan, is de banaan heel krom? Snijdt de banaan dan in stukken. Is de banaan redelijk recht dan kan je hem in zijn geheel inrollen.
Rol vanaf de onderkant de sushi, met behulp van het bamboematje, zo strak mogelijk op. Bevochtig de nori aan de bovenkant en plak hiermee de sushirol dicht.
Snijd de rol met een scherp mes in 6 a 7 stukken en serveer met chocodipsaus.
Extra tip:
Maak het nog spannender met groene dip als vervanging van de wasabi. Maak de dip van pistachenootjes, verse munt, knettersuiker en een beetje room.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!