Tijdens zijn dertigjarig voorzitterschap van de Wereldwinkel heeft Ruud Lambregts drie keer te maken gehad met oud-minister Jan Pronk. Eerst op actieavonden in het pand aan de Raam, daarna op een forumavond bij het 10-jarig bestaan van de Wereldwinkel en in 1999 bij de opening van het nieuwe pand aan de Lange Groenendaal. Zonder opschepperig te doen wil scheidend voorzitter Ruud Lambregts best wel een beetje pronken met die belangstelling van Jan Pronk.
,,De eerste keer was op een actieavond. Pronk werkte toen bij de UNCTAD in Genève. Hij regelde het zo dat hij die dag in Nederland moest zijn, omdat wij hem ’s avonds hadden uitgenodigd. En hij kwàm dus. Mooi toch? Ik bewonder Jan Pronk. Ik zie hem nog altijd als groot inspirator voor de ontwikkelingssamenwerking in ons land.”
Ruud Lambregts is dus dertig jaar voorzitter geweest van de Wereldwinkel. Hij kwam er begin jaren tachtig bij toen de winkel al een paar jaar bestond. Ruud werkte toen bij Novib, later Oxfam-Novib.
,,Ik heb 35 jaar bij de Novib gewerkt. Al die jaren heb ik veel gereisd en twee jaar heb ik in Nicaragua gewoond. Dat was van 1988 tot 1990, ik was toen ‘veldvertegenwoordiger’, met een eigen kantoor. De meeste jaren maakte ik wel vier of vijf reizen per jaar naar Midden-Amerika en Chili. Mijn vrouw Marianne en ik hebben nog steeds vrienden in die regio.”
In de tijd dat Ruud bij Novib kwam, kende Gouda allerlei werk- en actiegroepen, die zich met de situatie in Midden-Amerika en Chili bezighielden. Zo ontstond zijn betrokkenheid bij Nicaragua. Al die groepen vormden de basis voor de oprichting van de Goudse Wereldwinkel. Na een paar jaar werd Ruud voorzitter.
,,De eerste jaren was de Wereldwinkel vooral actiegericht. Later werd het meer de cadeauwinkel die het nu nog is. We waren onderdeel van een landelijke vereniging. Ooit waren er 400 Wereldwinkels. Nu zijn er nog zo’n 200 winkels. De landelijke vereniging, waar ik enige tijd in het bestuur heb gezeten, is inmiddels opgeheven. Enerzijds door onderlinge spanningen en gebrek aan samenwerking, maar ook door financiële tekorten. Dat laatste kwam vooral doordat allerlei subsidies stopten, zoals die van de overheid en de Postcodeloterij”. Er zijn nu twee landelijke organisaties, die de wereldwinkels willen samenbrengen, maar daar is maar de helft van de winkels bij aangesloten. De inkoop gaat, zoals altijd, via importorganisaties in Culemborg, die daar deels onder één dak zitten.
Volgens Ruud Lambregts beleefde de Goudse winkel de beste jaren tussen de verhuizing naar het huidige pand in 1998 en 2010 toen er ook een betaalde kracht kwam: Liesbeth van der Loo. Zij werkt er nog steeds. In de beginjaren ontving de Wereldwinkel een kleine subsidie van de gemeente. Nu bestaat de winkel van de verkoop. ,,De tijden zijn nu wel moeilijker, niet alleen in Gouda. De winkel draait op vrijwilligers, maar er komen te weinig jongeren bij.”
Ruud heeft niet-westerse sociologie en culturele antropologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Toen hij na zijn studie in militaire dienst moest, werd hij dienstweigeraar. Erkend gewetensbezwaarde. Dat betekende dat hij verplicht ergens moest gaan werken. De Novib nam bewust erkende dienstweigeraars in dienst. Zo ook Ruud Lambregts. De Novib groeide in die tijd van 45 man naar een organisatie met 300 man. Ruud kreeg als werkgebied Mexico, Midden-Amerika en het Caribisch gebied.
Vanuit zijn betrokkenheid via de Wereldwinkel raakte Ruud ruim tien jaar geleden betrokken bij de plannen tot oprichting van een Fairtradegroep in Gouda. Het initiatief daarvoor kwam van verschillende groeperingen. Zoals wereldwinkel, kerkelijke organisaties en actiegroepen Zo ook huidig secretaris van Fairtrade Gouda, Harry Clemens. Die werkte toen bij Hivos, een andere ontwikkelingsorganisatie. En we maakten kennis met raadslid Gerard Schotanus (ChristenUnie), die vanuit de gemeente aan de slag ging met het oprichten van de Stichting Fairtradegemeente Gouda.
Onder zijn betrokkenheid bij de Wereldwinkel heeft Ruud een streep gezet. ,,Ik wil niemand voor de voeten lopen. Maar met mijn inspanningen voor Fairtrade Gouda wil ik nog wel een tijdje doorgaan. Al hoop ik wel dat daar ook eens wat verjonging kan worden doorgevoerd. Ik ben nu 74, ik weet niet hoe lang ik nog fit ben. Maar in elk geval kan ik terugkijken op prachtige jaren, zowel bij de Wereldwinkel als bij Fairtrade.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!