Thee staat dit jaar centraal tijdens de landelijke Fairtrade Week van 30 oktober tot en met 7 november. Thee als Fairtrade product en samen thee drinken. Gouda doet op flinke schaal mee aan het centraal stellen van thee. Diverse winkels en horecazaken besteden extra aandacht aan thee. Dat zijn: Simon Levelt en Brownies&Downies (Korte Tiendeweg), Vitamine Store, en Herfst (Lange Tiendeweg), Bio-winkel en Wereldwinkel (Lange Groenendaal), Curcuma (Korte Groenendaal), Jantje zag eens pruimen hangen (Dubbele Buurt) en Museumhavencafé (Turfsingel). Hier kunnen bezoekers terecht om thee te kopen of een kopje thee te drinken.
Elke winkel doet dit op z’n eigen manier. Zo houdt Simon Levelt een proeverij en laat de Wereldwinkel z’n klanten ook thee proeven met een chocolaatje erbij. Bij alle deelnemende winkels krijgen klanten een kaart waarmee prijsjes zijn te verdienen.

Jantje zag eens pruimen hangen

Deze ludieke naam staat voor een nieuwe loot aan de middenstandsstam in Gouda. Het is een cadeau-boekwinkel gevestigd aan de Dubbele Buurt 7, behorend tot de keten Brownies&Downies. Beide winkelgroepen hebben mensen in dienst met een verstandelijke beperking en met een afstand tot de arbeidsmarkt. Brownies&Downies heeft inmiddels 40 vestigingen in Nederland. Jantje zag eens pruimen hangen is alleen nog in Gouda gevestigd.
,,We zijn ruim anderhalf jaar geleden begonnen, net bij het begin van corona”, vertelt medewerkster Lisa Windhorst. Met nog acht anderen zorgt zij voor de begeleiding van de ongeveer 25 jongeren met een beperking.
,,In de beginperiode hadden we het best moeilijk, maar in de loop van dit jaar ging het steeds beter en krijgen we ook wat meer bekendheid. Het is hier in de winkel in elk geval altijd heel gezellig. Een prima sfeer.” Lisa somt op wat er zo al in deze winkel is te kopen: allerlei soorten boeken voor kinderen, legpuzzels, cadeaubonnen en houten voorwerpen. ,,Veel van die artikelen maken we zelf in ons eigen atelier. We hebben ook een koffiecorner waar we koffie en thee schenken en we verkopen ook thee. Al onze producten staan op onze site: www.jantjezageens.nl
De winkel aan de Dubbele Buurt is dus een onderdeel van de Brownies&Downies-keten. De Goudse vestiging bestaat al sinds 2016 en zit aan de Lange Tiendeweg. Hier kunnen klanten terecht voor het nuttigen van smoothies, frisdranken en warme dranken, soepen, salades, menu’’s, belegde boterhammen, ijskoffie en High Tea. Er is ook een cadeaushop waar natuurlijk de bekende brownies te koop zijn.

Wereldreis na twee jaar terug

De Wereldreis is na twee jaar afwezigheid terug als vaste activiteit tijdens de Fairtrade Week. Twee jaar was corona spelbreker maar dit jaar pakt Fairtrade Gouda de draad weer op.

Het is een puzzelwandeltocht langs Fairtrade-winkels in de binnenstad. De scholieren wandelen onder begeleiding van vrijwilligers langs verschillende winkels, die allemaal fairtrade producten verkopen. De meeste van die winkels zitten in en om de Lange Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland.
Vanwege corona was de laatste Wereldreis in de herfst van 2019, maar nu wordt er een nieuwe start gemaakt. Bescheiden, met één school, de Al Qalam, die zich via de Brede School heeft aangemeld en met drie groepen mee doet. Dat gaat in totaal toch om een kleine 60 kinderen.
Motto dit jaar is ‘van grondstof tot aankoop’. De opzet van de Wereldreis is ook vernieuwd. Op school wordt nu een digitale leskaart gebruikt in de voorbereiding, die in handen is van de leerkracht. De les is gemaakt via samenwerking tussen Fairtrade Nederland, het tv-programma Klokhuis en grafisch vormgever Robert Been.
In de Fairtrade week, op dinsdag 2 en woensdag 3 november, gaan de leerlingen winkels bezoeken die Fairtrade producten verkopen. Daar moet ook een aantal vragen worden beantwoord door de kinderen. Ze gaan daarover in gesprek met de winkeliers. De winkels die dit jaar meedoen zijn: Outdoor Gouda, Lunchcafé curcuma, Puur, de Speeldoos, Wereldwinkel, Karakter, Biowinkel en Edelsmid Femke Boschker.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!