Iedereen kent de Goudse kaas, maar wist je dat in de stad Gouda zich de eerste Fairtrade straat van Nederland bevindt? Deze winkelstraat, gelegen in het hart van de stad, is de thuisbasis van tal van lokale bedrijven die zich inzetten voor de doelstelling van de Fairtrade- en SDG-gemeente Gouda. De gemeente zet zich in om van Gouda een duurzame, inclusieve en rechtvaardige stad te maken. Sinds de oprichting in 2012 hebben ongeveer honderd bedrijven en organisaties zich hieraan gecommitteerd. Zo verbinden zij zich samen met de gemeente aan de internationale Fairtrade doelstelling om handel te transformeren ten gunste van producenten in ontwikkelingslanden.

Fairtrade draagt direct bij aan 10 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s), zoals erkend door Fairtrade Nederland. De gemeente streeft ernaar om nog verder te gaan, door aansluiting te zoeken bij meer SDG’s en samen te werken met een breder scala aan bedrijven en organisaties. Om deze ambitieuze doelen op lokaal niveau te realiseren, is de gemeente Gouda afgelopen september een Global Goals Gemeente geworden. Toch blijft er een cruciale vraag bestaan: hoe kunnen deze doelstellingen effectief worden vertaald naar uitvoerbare initiatieven?

Dit is waar ons team om de hoek komt kijken. Als groep van vier trainees (Femke, Anne, Daphne, Chaya) werken we samen met de Fairtrade gemeente Gouda. Een van de uitdagingen waar we voor staan is het actief betrekken van middelgrote ondernemingen (MKB) bij de duurzaamheidsinspanningen in Gouda en om hen de tools te geven om in de toekomst de uitdagingen in hun eigen duurzaamheidsnetwerk aan te gaan. Uitdagingen waar we tijdens ons traineeship enthousiast mee aan de slag gaan.

Het project

Ons doel is om ondernemers te inspireren en te voorzien van de benodigde middelen om het netwerk van duurzame bedrijven uit te breiden. Om onze doelstelling vorm te geven hebben we veel gesprekken gevoerd met Ad Ooms en Fred van Ipenburg van Fairtrade gemeente Gouda die ons gedurende het traineeship begeleiden en ons hebben geïntroduceerd bij verschillende stakeholders. Ook hebben we interviews gehouden met consumenten en bedrijven in Gouda om inzicht te krijgen in welke rol de onderwerpen duurzaamheid en de SDG’s  op dit moment spelen in Gouda. Al deze inzichten brachten ons op het idee om een netwerkbijeenkomst te organiseren waar ondernemers elkaar kunnen inspireren in het implementeren van de SDG’s in hun praktijk. Tijdens deze bijeenkomst zullen we de ondernemers ook praktische tips geven om hen te motiveren in het behalen van duurzaamheidsdoelen en zullen we een handreiking ontwerpen om anderen kennis te laten maken met de mogelijkheden om zich aan te sluiten bij de community.

Tot nu toe hebben we al veel geleerd over barrières die overwonnen moeten worden om een duurzame gemeente te realiseren. We hebben manieren gevonden om onze verschillende achtergronden te combineren bij het bereiken van onze doelen en kijken ernaar uit om ondernemers te inspireren en Gouda een stap dichter bij een duurzame toekomst te brengen.

Femke, Daphne, Chaya en Anne

Op de foto van links naar rechts: Chaya Berger, Anne Kiewiet, Femke Soethout, Daphne Homan

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!