,,Koffieboeren in met name Afrika zouden een leefbaar inkomen moeten verdienen. Helaas is dat in de praktijk nog lang niet zo. Daarom heeft Simon Levelt de handen ineengeslagen met de partners FairFood en Trabocca. En dat lijkt te werken”, stelt Annuska van der Nagel optimistisch. Zij is eigenaar van de winkel van Simon Levelt in Gouda.
Trabocca is één van de belangrijkste importeurs van kwaliteitskoffie uit Ethiopië. De organisatie wijst op het belang van directe betalingen aan de boer.
FairFood is een stichting, die bedrijven in de voedselsector met vernieuwende oplossingen helpt bij het verduurzamen van hun handelspraktijken.
Simon Levelt is specialist in het roosteren van biologische kwaliteitskoffie aan consumenten. Als inkoper mag Levelt zich over vijf jaar de eerste brander en verkoper noemen van de zogeheten leefbaar-inkomen-koffie. Duurzaamheid behoort tot de grondbeginselen van het bedrijf.
De drie partners richten zich in eerste instantie op Ethiopië. Annuska van der Nagel: ,,Dat is de bakermat van koffie, maar ook een land waar veel boeren onder het bestaansminimum leven. Het project start met twee Ethiopische leveranciers, die hun koffie inkopen bij ruim 600 boeren. De afnemers van koffie moeten de boeren voortaan meer betalen, zodat die boeren een leefbaar inkomen hebben”, legt Annuska uit.
,,Dat laatste is helaas in de praktijk nog lang niet zo. Als een boer niet genoeg verdient, leeft hij van dag tot dag. In crisistijd hebben ze geen spaarpot om op terug te vallen. Ook kunnen ze geen investeringen doen om voorbereid te zijn op klimaatveranderingen.” Daar moet de samenwerking tussen Trabocca, FairFood en Simon Levelt verandering in brengen.
Simon Levelt telt in Nederland ongeveer 40 filialen. Annuska van der Nagel is eigenaar van de winkel in Gouda en zij valt onder de franchiseregeling. ,,We proberen als Simon Levelt nog wat meer te doen op het gebied van zorg voor mens, dier en milieu.”
“Op initiatief van Simon Lévelt zijn de boeren van La Victoria in Colombia aan het omschakelen naar geheel biologische productie. Dit proces neemt zo’n 3 jaar in beslag voordat de koffie officieel biologisch genoemd mag worden. Als een koffieboer de overstap maakt naar biologische productie, betekent dit soms een tijdelijke terugval in de hoeveelheid oogst en dus minder inkomen voor de boer en zijn familie.”
Het afgelopen (corona) jaar heeft de Goudse vestiging goed doorstaan.
,,Wij hebben niets te klagen gehad, want de winkel mocht openblijven. Gelukkig zijn onze trouwe klanten gebleven. Koffie en thee zijn voor velen een belangrijk product gebleken. Zeker bij al dat thuiswerken”, aldus Annuska.
De eigenaar van de winkel aan de Korte Tiendeweg heeft voor die boeren het hart op de juiste plaats zitten en daarom is haar winkel ook al vele jaren Fairtrade deelnemer.
Hoe het er in haar winkel aan toe gaat, is op de televisie te zien en wel op: zaterdag 26 september om 15 uur in het programma ‘Holland van Boven’, met aandacht voor Simon Levelt in Gouda.