Dat is de slogan waarmee Robert Been en Luuk Valentijn in en rondom Gouda aan de weg timmeren met hun vormgeefstudio. Voorheen werkten de twee samen bij een uitgeverij en toen deze tijdens de crisis failliet ging staken Robert en Luuk de koppen bij elkaar met de gedachte: “Waarom gaan we niet samen verder?”
“Bij de uitgeverij werkten we nauw samen en het klikte ook op persoonlijk vlak goed tussen ons waardoor we het beiden al snel zagen zitten”, legt Robert uit hoe de daad bij het woord werd gevoegd. In 2015 gingen zij van start. “We zochten naar een opvallende naam en dat werd dus Studio Kaboem. Deze naam bleek wel te blijven hangen bij de mensen.”
Ze begonnen aan de Turfsingel en zitten nu in een nieuwbouwpand aan het Plazuidplein, tussen Raam, Verloren Kost en de Turfsingel. Robert vervolgt: “We hebben steeds kantoor aan huis gehad. Vorig jaar verhuisde ik met mijn gezin naar dit nieuwbouwpand, met op de begane grond een kantoorruimte. Ik kan dus mooi vanuit huis werken, Luuk maakt iedere dag het ritje vanuit Noorden (gemeente Nieuwkoop) naar Gouda in de elektrische auto die wij onlangs hebben aangeschaft. We zijn graag milieubewust bezig en richten ons op duurzaamheid. Dit is ook de reden dat we er, na een eerste kennismaking met Fairtrade Gouda, al snel voor kozen Fairtrade deelnemer te worden.”
Dat betekent dat ze bij Kaboem in het kantoor Fairtrade koffie, thee en suiker gebruiken en dat ze papier gebruiken met het FSC-keurmerk. “We willen het ook uitdragen dat we hier bewust mee bezig zijn.”
De mannen houden zich onder anderen bezig met het maken van flyers, folders, magazines en websites. “We ontwikkelen ook huisstijlen voor onze klanten, zowel in printvorm (drukwerk) als digitaal.”
Volgens Robert konden de twee een vlotte start maken en hadden ze al snel een flink klantenbestand. “Er ging een aantal klanten van de uitgeverij met ons mee en daarnaast vonden we binnen ons eigen netwerk al snel nieuwe klanten, vooral door mond-tot-mond reclame.”
Studio Kaboem werkt samen met enkele bekende Goudse bedrijven, zoals Restaurant Unique, Lunchcafé Juuls en IJsselweide. Ook Fairtrade Gouda maakt sinds kort gebruik van de creativiteit van de heren.
Robert is nog maar kort bekend met de activiteiten van Fairtrade Gouda, maar hij is in die korte tijd heel enthousiast geworden. Vooral het begrip Eerste Fairtradestraat van Nederland (het Groenendaalkwartier) spreekt hem aan. Hij ziet het al helemaal voor zich. “Ik denk dat ik hier in de buurt wel een paar zaken enthousiast kan maken voor Fairtrade. En wie weet hebben we dan over een paar jaar met het Plazuidplein het eerste Faitradeplein van Nederland.”