‘Tegels eruit, groen erin’, ‘groen moet je doen’, ‘groenstroken en plantvakken’, ‘groen-blauwe daken’…
Het zijn allemaal termen die aangeven dat de gemeente Gouda de strijd heeft aangebonden met hevige regenval en wateroverlast. Het zijn allemaal zaken, die behoorden tot de portefeuille van scheidend wethouder Hilde Niezen. En waarmee zij nadrukkelijk te maken gaat krijgen in haar nieuwe functie als directeur van Rioned, de landelijke koepel voor waterbeheer. Door regenwater langer vast te houden, beperken we de wateroverlast.
Veel particuliere tuinen zijn tegenwoordig aangelegd met stenen en tegels. Dat moet veranderen. Vandaar dat de gemeente daar actie voor voert: tegels eruit, groen erin. Met groen houden we het regenwater vast en bestrijden we wateroverlast. Water kunnen we ook bergen door de aanleg van groen op het dak. De gemeente geeft zelfs subsidie voor de aanleg van groene daken. Ook van waterdaken, ofwel blauwe daken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kunststof kratten voor de wateropvang.
De gemeente heeft zelf ook wat gedaan. Zo zijn alle 75 bushokjes in Gouda voorzien van een groen dak. Verder worden initiatieven van bewonersgroepen beloond. Wethouder Hilde Niezen mocht onlangs enkele prijzen overhandigen aan bewoners van het Olympiadeplein voor de aanleg van groenstroken en plantvakken en aan een bewoner van de Componistenlaan voor de aanleg van klein buurtgroen. ,,We zijn blij met dit soort initiatieven. Het verhoogt de sfeer en het is goed voor de natuur”, vindt Hilde Niezen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!