Gouda viert eind dit jaar haar 10-jarig bestaan als Fairtrade Gemeente. De ongeveer twintig vrijwilligers die deze locale organisatie draaiende houden, hopen dat de landelijke organisatie deze titel wil verlengen. Dat komt niet vanzelf. Om die titel verlengd te krijgen, moet worden voldaan aan zes criteria: zo moet er een actieve plaatselijke werkgroep zijn, moeten voldoende winkels fairtrade verkopen, moeten voldoende bedrijven en organisaties fairtrade ondersteunen, is het zaak om veel media-aandacht te krijgen, behoren maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel te staan en, last but not least, is blijvende steun van het gemeentebestuur nodig.
Tot nu toe kon Fairtrade Gouda steeds rekenen op voldoende steun van het gemeentebestuur en hoopt de organisatie dat die steun blijft. En dus hoopt Fairtrade Gouda dat de in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen steun aan Fairtrade in hun verkiezingsprogramma opnemen. Want inderdaad, er komen gemeenteraadsverkiezingen aan in maart 2022.
Daarom is Fairtrade Gouda met haar lobby begonnen. Alle fracties in de gemeenteraad hebben dezer dagen een brief ontvangen waarin aandacht en betrokkenheid van de politiek worden gevraagd.
,,Fairtrade, eerlijke handel is een goed handvat om als Gouda bij te dragen aan het realiseren van de zogenaamde Sustainable Development Goals. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn opgesteld om wereldwijde samenwerking aan duurzame ontwikkeling te bevorderen. Niet alleen in ontwikkelingslanden maar ook in Nederland. In haar toekomstvisie “Gouda ligt goed!” heeft de gemeente Gouda zich gecommitteerd aan het bereiken van 9 doelen in 2030. Als partij kunt u daar een goede bijdrage aan leveren!”, zo staat in de brief.
Daarin ook een opsomming van enkele activiteiten van Fairtrade Gouda.
,,We zijn blij dat Fairtrade een wezenlijke bijdrage heeft kunnen geven aan Gouda. Meer dan 100 winkels en bedrijven voldoen aan de criteria van Fairtrade en/of Eerlijk Winkelen. Het Groenendaal kwartier draagt als eerste Fairtrade straat van Nederland bij aan het positieve imago van Gouda, zelfs tot over de landgrenzen.”
Twee keer per jaar richt Fairtrade Gouda zich via de Wereldreizen speciaal op de leerlingen van het basisonderwijs. Via deze logopagina in Het Kontakt/ Goudse Post informeren we alle Goudse huishoudens over de activiteiten en de betrokkenheid van Goudse bedrijven en instellingen daarbij.
Via steun aan Fairtrade Gouda kunnen politieke partijen ertoe bijdragen dat armoede ook uit Gouda verdwijnt. ,,Laat u inspireren door de internationaal afgesproken doelen. Maak van Gouda een duurzame stad voor iedereen”, zo luidt de oproep aan de politiek.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!