Onder de Fairtrade-deelnemers is banketbakker/lunchroom Van den Berg aan de Lange Groenendaal het eerste slachtoffer van de Coronacrisis. Het bedrijf is failliet verklaard. De 35 medewerkers komen op straat te staan. Er wordt wellicht een poging gedaan om een doorstart te maken. Zo melden het Gouds Dagblad en het AD/Groene Hart.
Hiermee is een einde gekomen aan een 156 jaar oud familiebedrijf. Mike van den Berg is de zesde generatie Van den Berg in deze branche. De banketbakker heeft de hoofdvestiging in Waddinxveen en een filiaal aan de Lange Groenendaal in Gouda.
De banketbakker genoot grote bekendheid onder toeristen, die met grote regelmaat een bezoek brachten aan de zaak in Gouda. Die toeristen kwamen voor een kop koffie met stroopwafel, een lunch of voor een soort workshop stroopwafelbakken.
Met name het wegvallen van die toeristen door de Coronacrisis kwam hard aan, zo verklaarde Mike van den Berg vorige week nog tegenover Fairtrade Gouda. Klonk toen in zijn woorden nog enig optimisme, nauwelijks een week later viel het doek voor Van den Berg. Door het wegblijven van toeristen ging zo’n zeventig tot tachtig procent van de omzet verloren.
De afgelopen jaren kwamen tientallen cameraploegen naar de zaak aan de Lange Groenendaal, ondermeer om het maken van stroopwafels te filmen. Mike van den Berg was al enige tijd op zoek naar de juiste wijze om een Fairtrade stroopwafel te fabriceren. Sinds enige tijd was Van den Berg een Fairtrade deelnemer. Dat werd duidelijk gemaakt door een Fairtrade-sticker op de voordeur. De banketbakker deed ook regelmatig mee met de Wereldreis, een activiteit van Fairtrade Gouda voor scholieren van de basisschool. Die brachten tijdens de Fairtrade Week een bezoek aan Fairtrade winkels in de binnenstad, met name in de Korte en Lange Groenendaal. Beide straten werden vorig jaar samen met de Naaierstraat en Achter de Vismarkt uitgeroepen tot de Eerste Fairtradestraat van Nederland.
Mike van den Berg zegt er kapot van te zijn. “Onze zaak bestond al 156 jaar geleden, ik ben de zesde generatie.” Het bedrijf is destijds in Stolwijk begonnen, met een vestiging in Waddinxveen aan het Koningin Wilhelminaplein.” De oma van Mike heeft een tearoom gehad aan de Markt in Gouda boven het pand waar nu Woerdman zit. Zo’n dertig jaar geleden heeft Van den Berg stroopwafelbakkerij Van Vliet overgenomen. Later verhuisde de zaak naar de Lange Groenendaal waar het uitgroeide tot een begrip. Zo was de Goudse zaak te zien in het programma van Heel Holland Bakt en kwamen Janny van der Heijden en Robert van Beckhoven voor filmopnamen naar Gouda.
Of dat ooit nog terugkomt? Mike van den Berg: “Ik heb wel enige hoop dat we een doorstart kunnen maken. Maar dat is nu in handen van de curator.”

Bij de foto: Mike van den Berg in betere tijden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!