Fairtrade Gouda vraagt zich al geruime tijd af hoe je jongeren kan betrekken bij deze vrijwilligersorganisatie en bij het onderwerp ‘eerlijk delen’. Wie een vergadering van het Goudse kernteam zou bijwonen, kan daar een zeer hoog gehalte grijs tegenkomen. Veel van die vrijwilligers zijn de 60 jaar al (ruim) gepasseerd. Verjonging is een dringende wens en ook wel een noodzaak om de organisatie in leven te houden.
Contact zoeken met het onderwijs lijkt een van de beste methoden om jongeren te bereiken. Niet alleen om de continuïteit van de organisatie te waarborgen, maar ook om de doelstelling van Fairtrade onder de aandacht van jongeren te brengen. Dat is ook één van de zes criteria waaraan moet worden voldaan om de titel Fairtradegemeente te mogen behouden en te verlengen.
Het lukt Fairtrade Gouda goed om aan dit criterium te voldoen. Er is al geregeld contact met scholen. Eén basisschool (Julianaschool) mag zich zelfs Fairtradeschool noemen. Twee keer per jaar is er een Wereldreis voor basisscholieren; inmiddels is een proef daarmee gestart op de SBO-school Park en Dijk. Jaarlijks verzorgen leerlingen van het MBO-Rijnland een fairtrademaaltijd voor belangstellenden (niet tijdens corona). Ook het mee organiseren van een of meerdere social hackatons (gezamenlijk bespreken en oplossen van een probleem) is een kans om scholen in het voortgezet onderwijs betrokken te houden. Een aantal scholen, bedrijven en organisaties gebruikt fairtradeproducten en communiceert daarover. Scholen zetten ook educatieve campagnes op om de kennis over en de betrokkenheid met fair trade te vergroten.
Op de woensdag 22 december in Het Kontakt/Goudse Post verschenen Fairtrade pagina’s staan drie artikelen die een voorbeeld zijn van de samenwerking tussen Fairtrade Gouda en het onderwijs: Een verslag van een Wereldreis (basisonderwijs); een modeshow van Hoornbeek College (mbo) en Driestar (voortgezet onderwijs); een stageopdracht voor een student bestuurskunde (hbo) over duurzaamheid.