Twee jaar geleden zei edelsmid Femke Boschker het volgende over haar verhuizing naar een winkeltje aan de Lange Groenendaal: “Ik ben heel blij met die verhuizing. Het begint hier een leuk Fairtrade buurtje te worden.”
En zie, twee jaar later is het Groenendaalkwartier de eerste officiële Fairtradestraat van Nederland geworden. Fairtrade-deelnemer Femke Boschker is dan ook heel blij dat zij zich daar heeft gevestigd.
Ze zegt overigens nog niet zo erg veel te merken van die titel Fairtradestraat. “Dat moet natuurlijk nog groeien, het is allemaal heel nieuw. We zouden met de fairtradedeelnemers misschien wat meer gezamenlijke activiteiten moeten ontplooien. Ik krijg ook niet echt extra vraag naar Fairtrade goud en zilver”.
Zo’n gezamenlijke activiteit kan er op 11 mei wel aankomen. Dan is de Fairtrade Dag, waarbij in Gouda de nadruk komt te liggen op het Groenendaalkwartier met de onthulling van een speciaal bord. Daarover leest u elders op deze pagina.
“We zouden op die Fairtrade Dag als deelnemers aan het Groenendaalkwartier bijvoorbeeld allemaal iets extra’s kunnen doen. Ik ga zelf iets doen met mijn etalage. We krijgen allemaal een tafel voor de winkel waarop we dingen kunnen uitstallen.”
Femke Boschker gaat ondertussen enthousiast verder als gecertificeerd edelsmid. Dat houdt in dat zij werkt met Fairtrade goud en zilver en gerecycled goud en zilver. Zij is gecertificeerd bij Max Havelaar en staat geregistreerd bij Fair Gold.
Femke volgde haar opleiding aan de Vakschool Schoonhoven en studeerde ook aan de Kunstacademie. Haar voorkeur ging toch uit naar de edelsmederij. Vorig jaar ontving zij de sticker Fairtrade Gemeente. “Daar was ik best wel blij mee”. En sinds kort ondersteunt Femke Boschker met haar logo ook het uitbrengen van deze pagina in de Goudse Post. Zij is de nieuwste deelnemer, die Fairtrade Gouda met haar logo financieel ondersteunt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!