Het heeft even geduurd, maar juwelier Watchhouse Gouda aan de Lange Tiendeweg mag zich officieel Fairtrade deelnemer noemen. Om dit te bekrachtigen, zit vanaf nu de sticker Fairtrade Gemeente Gouda op de voordeur geplakt.
Goudsmid Jos van Beek (55) is al dertig jaar eigenaar van de juwelierszaak, die een voortzetting is van wat voorheen Jewel Art & Ribelli heette. Hij is erkend goudsmid met het diploma juwelier, edel-en goudsmid. Hij is ook docent aan de enige erkende opleiding in Schoonhoven, de Zilvervakschool.
Jos van Beek draagt Fairtrade een zeer warm hart toe. “Het zit in mijn hele wezen, ik voel het als een soort maatschappelijke plicht om verantwoord bezig te zijn.”
Zo gebruikt hij Fairtrade zilver en goud, doet hij aan recycling van goud en zilver, gebruikt hij FSC-hout en werkt hij niet met chemische stoffen.
“Dat recycling houdt in dat ik goud en zilver aankoop om het te hersmeden. En vaak ook komen klanten met sieraden die ze willen laten omsmeden. Dat doen we hier ook.”
Die ‘we’ zijn behalve eigenaar Jos van Beek nog tien medewerkers en van tijd tot tijd stagiaires.
De juwelier is in Gouda ooit begonnen aan de Wilhelminastraat, verhuisde naar de Lange Tiendeweg aan de kant van Perry Sport en zit nu alweer enige tijd aan de overkant. De naam veranderde ondertussen in Watchhouse en de zaak breidde flink uit. Achter de winkel is het een kruip-door-sluip-door langs de verschillende werkplaatsen. Daar staat allerlei gespecialiseerde apparatuur waar hard aan wordt gewerkt.
“Het Fairtrade goud komt uit Afrika, uit gecertificeerde mijnen, die twee keer per jaar worden gecontroleerd”, aldus Jos van Beek, die graag nog eens een bezoek brengt aan een van die mijnen. De edelsmid merkt dat steeds meer klanten om Fairtrade goud vragen, ook al zijn de producten zo’n 20 tot 30 procent duurder. Kennelijk hebben de mensen dat er voor over.”
Jos van Beek vindt het een goede zaak dat er in Nederland steeds meer Fairtrade edelsmeden komen. Inmiddels zijn dat er zo’n 40 tot 50.
Gouda kent nog een tweede Fairtrade edelsmid, vanNienkeSieraden aan de Dubbele Buurt, maar die verhuist binnenkort naar Groningen, zodat Watchhouse nog de enige is in Gouda.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!