Het enthousiasme van de schoolkinderen tijdens de jaarlijkse Wereldreis van Fairtrade Gouda was zoals altijd hartverwarmend. Met dit keer enkele nieuwe deelnemende winkels/ondernemers: Edelsmid Femke Boschker en lunchroom Curcuma. Andere deelnemers waren de Speeldoos, Natuurwinkel, Puur, House of Goods, Wereldwinkel en modezaak Karakter. Voor veel kinderen was de kennismaking met een edelsmid (zie foto) een nieuwe ervaring; daar loop je normaal niet zomaar even binnen. Ze waren onder de indruk van het feit dat bij de mijnbouw zoveel gif wordt ingezet, en dat is schadelijk voor de natuur maar ook voor de mensen die daar omheen wonen en werken. De kinderen vonden het mooi om te horen dat Fairtrade hiertegen strijdt en wat Fairtrade in het algemeen allemaal doet.
Reacties van kinderen blijven ontroeren. Zoals bij het verhaal dat Fairtrade-vrijwilliger Rijk Scheer vertelde in de Natuurwinkel over ‘producten zonder troep zoals brood zonder suiker’. De reactie van een van de jongens: “Mijn vader heeft suikerziekte en dan is het fijn dat hij hier brood zonder suiker kan kopen.”
De informatie tijdens zo’n Wereldreis komt goed binnen bij de kinderen. Misschien dringt het niet allemaal even goed door, want ze krijgen wel heel veel informatie in korte tijd. Maar er blijft altijd wel iets hangen. Als ze dan een volgende keer wandelen door de Lange Groenendaal, de eerste Fairtradestraat van Nederland, zal er vast wel iets naar boven komen. En heeft Fairtrade Gouda z’n doel met de Wereldreis bereikt!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!