De Wereldwinkel laat Gouda kennismaken met Fairtrade – eerlijke handel. Dat gebeurde 35 jaar geleden. Toen werd aan de Raam de Wereldwinkel geopend, zo’n 15 jaar na de opening van de eerste winkel in Nederland, in Breukelen. Dit was nog vóór dat in 1988 op initiatief van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad het keurmerk Max Havelaar werd gelanceerd. Door de opening van de Wereldwinkel gaat het begrip eerlijke handel in Gouda steeds meer leven. De Wereldwinkel wordt een succes en aan het begin van deze eeuw volgt de verhuizing naar een groter pand aan de Lange Groenendaal. Eerst op de plaats waar nu Adriatika zit en in 2003 naar het huidige naastgelegen pand, dat wordt gehuurd.
“We hebben echt een prima locatie midden in een straat waar meer zaken zitten die met eerlijke handel, duurzaamheid en bewustwording bezig zijn”, benadrukt Toos Langeveld. Zij is al bijna 25 jaar verbonden aan de Goudse Wereldwinkel. Als vrijwilligster. De winkel draait op zo´n 45 vrijwilligers. De Goudse vestiging kan zich een beroepskracht voor 2,5 dag per week veroorloven (Liesbeth van der Loo).
Toos: “Dat is toch uitzonderlijk. Het gaat landelijk wat minder goed met de Wereldwinkels. Het landelijke bureau heeft nog maar twee medewerkers en krijgt al jaren geen subsidie meer. Ook wij in Gouda ontvangen geen subsidie. We draaien op de verkoop en dat lukt prima.”
Tot de meest verkochte artikelen behoren koffie, chocolade, siervoorwerpen, beeldjes, rieten manden, sjaals en sieraden, allemaal Fairtrade natuurlijk. “Een deel van de opbrengst is voor de winkel, een flink deel natuurlijk voor de producenten. Het Goudse publiek weet ons gelukkig goed te vinden, al moeten we wel zelf aan de weg timmeren. Wat dat betreft zijn we erg blij met het uitroepen van het Groenendaalkwartier tot fairtradestraat. Daar doet de Wereldwinkel graag aan mee. Ook aan Eerlijk Winkelen.”

Jubileum

Om het jubileum te vieren, organiseert de Wereldwinkel samen met Terre des Hommes en Dinkra op 27 oktober in de Agnietenkapel van 15-16.30 uur een (tweedehands) modeshow. Daar is ook de hele dag een foto-expositie waarvoor iedere Gouwenaar een eigen foto kan inzenden naar t.langeveld@wereldwinkelgouda.nl Het gaat om een foto van een favoriet Wereldwinkel-product. Van 14.00 tot 22.00 uur is er een feestelijk programma met o.a. kinderactiviteiten (14.30 uur), optredens, een borrel en een maaltijd (18.30-22.00 uur)

Fairtrade maaltijd

Traditiegetrouw organiseert de Wereldwinkel in samenwerking met Fairtrade Gouda tijdens de Fairtrade Week een Fairtrade maaltijd in het gebouw van MBO Rijnland aan de Groen van Prinsterersingel 52 op woensdag 31 oktober. Inloop vanaf 18.00 uur; de maaltijd begint om 18.30 uur. Leerlingen van de school maken de maaltijd klaar. Kosten €15 (inclusief drank). Inschrijven kan via een mail naar info@fairtradegemeentegouda.nl Wees er snel bij want vol is vol. Aanmelders krijgen een mail ter bevestiging.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!