Het Groenendaalkwartier is uitgeroepen tot fairtradestraat. Het is daarmee de eerste fairtradestraat van Nederland. Wat vindt wethouder Hilde Niezen (duurzaamheid en klimaat) daarvan. We legden haar enkele vragen voor:

1.Wat vindt wethouder Hilde Niezen ervan dat het Groenendaalkwartier is uitgeroepen tot Fairtradestraat? Wat is daarvan de meerwaarde?
“Tot nu toe konden we alleen individuele winkels, scholen, kerken en organisaties aanwijzen als ambassadeur voor eerlijke handel in de stad. Door een heel winkelkwartier uit te roepen tot Fairtrade gebied, verwacht ik dat daar extra aantrekkingskracht van uitgaat. Met wellicht een voorbeeldwerking naar andere straten of winkelgebieden.”

2.De Goudse werkgroep doet actief mee aan twee momenten waarop landelijk aandacht wordt gevraagd voor Fairtrade. Dat is in het voorjaar de Wereld Fairtradedag en in het najaar de Fairtrade Week. Is dat voldoende?
“Wij zijn heel blij met de acties die de lokale werkgroep onderneemt, in het bijzonder met de deelname aan de landelijke acties. Hierdoor komt er meer Fairtrade bekendheid in de stad.”

3.De Wereldreis (2x per jaar – voorjaar en najaar) is gericht op het reguliere basisonderwijs. Fairtrade Gouda gaat het speciaal onderwijs daarbij betrekken met een aangepast programma. In het kader van de aanvraag van de titelverlenging kan dit aangemerkt worden als ‘verdieping’- een van de criteria. Vindt de wethouder dit een goede zaak?
“Ik vind het een goed initiatief dat de campagne zich beetje bij beetje richt op een breder publiek, zoals nu met het onderwijs gebeurt. Het is mooi dat de aandacht ook uitgaat naar het speciaal onderwijs.”

4.De medewerking van winkels aan de Fairtrade Week gebeurt in Gouda mondjesmaat. Dit jaar is er wel een plan van de beide Coop-filialen om een actie te houden? Zouden volgens de wethouder meer winkels moeten meedoen en hoe zou zij die winkels daarvoor willen oproepen.
“Het is mooi wanneer winkels Fairtrade producten in hun assortiment hebben en inhaken op de actieweek. Het is nog beter als zij dit actief uitdragen als onderdeel van hun maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij spelen milieu, mensen en middelen een gelijkwaardige rol in het hele ondernemingsproces. Het zou goed zijn wanneer we ons als consumenten allemaal voornemen om winkeliers te vragen naar deze waarden.”

5.De Fairtradedag en Fairtrade Week zijn bedoeld om aandacht te vragen voor Fairtrade en om de bevolking meer bij Fairtrade te betrekken. Heeft de wethouder ideeën hoe dit verbeterd of uitgebreid kan worden.
“De Fairtradedag en Fairtrade Week zijn mooie momenten om nieuwe doelgroepen te benaderen. Een volgende doelgroep zouden bijvoorbeeld jongeren kunnen zijn, die via hun eigen Goudse netwerken op hun eigen wijze nieuwe acties in gang zetten.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!