De winkel van Terre des Hommes Gouda vestigde zich twee jaar geleden in de Lange Groenendaal en daar past deze charitatieve instelling helemaal. Het is een organisatie die zich met de opbrengsten van de verkoop van deze kringloopwinkel inzet voor de rechten van het kind. Wereldwijd.
Voorzitter Bert ter Bekke van deze Goudse organisatie is blij met de winkel aan de Lange Groenendaal. “Deze straat ontwikkelt zich de laatste jaren steeds meer als een Fairtrade-straat waar eerlijk winkelen een belangrijk gegeven is. Dat is precies wat Terre des Hommes nastreeft.”
Terre des Hommes is in 1948 in Frankrijk gestart. Vanaf 1960 richt de organisatie zich vooral op steun aan kinderen. In Nederland telt de organisatie inmiddels zo’n 50 winkels. De Goudse afdeling is in 2015 opgericht. “Na een zoektocht van een jaar vonden we deze winkel aan de Lange Groenendaal en daar zijn we erg blij mee”, aldus Bert ter Bekke.
De Goudse organisatie huurt het pand en draait met ongeveer 25 vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ze draaien allemaal ongeveer één dienst per week. Ter Bekke: “Een dienst bestaat uit het innemen en prijzen van de artikelen en vervolgens de verkoop. Deze artikelen worden door het publiek afgestaan. Ongeveer 80 procent van de omzet komt van de verkoop van tweedehands kleding. Daarnaast verkopen we aardewerk, huisraad en een beetje speelgoed. Maar kleding is de hoofdmoot en dan vooral dameskleding.”
De Goudse organisatie krijgt geen subsidie. Landelijk ontvangt Terre des Hommes bijdragen van de Postcode Loterij, uit legaten en giften. Uit de opbrengst van de winkel wordt de huur betaald; jaarlijks kan ongeveer 30.000 euro worden afgedragen aan het goede doel. Dat is vooral gericht op de strijd tegen uitbuiting van kinderen. De Goudse afdeling heeft een project geadopteerd in de Filippijnen en Oeganda.
De winkel in Gouda staat in contact met de landelijke organisatie. Die heeft een paar betaalde krachten in dienst. Er is landelijk overleg, ondermeer ook over de inrichting van de winkels. “Die zien er landelijk overal ongeveer hetzelfde uit”, weet Bert ter Bekke.
Onlangs kreeg de Goudse winkel de sticker van Fairtradegemeente Gouda. “We maken zelf niks, maar we dragen met het hergebruik van artikelen en onze strijd voor de rechten van kinderen wel bij aan de Fairtrade-gedachte.”
Bert ter Bekke wil met de vrijwilligers wel bekijken of het mogelijk is om in de winkel aan de vrijwilligers Fairtrade koffie en thee te schenken. “Via onze vrijwilligster Toos Langeveld hebben we een lijntje met de Wereldwinkel. Dus dat moet wel lukken.”

Terre des Hommes Gouda
Lange Groenendaal 55
Tel.441002
Website www.terredeshommes.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

ontvang eerlijk nieuws, hooguit 8 keer per jaar.

U bent ingeschreven!